Lukijaposti

Lukuaika: 4 minuuttia

Lukijaposti

Voiman lukijoilla on asiaa.

Kiitos rakista

Tänään saamassani Voima -lehdessä on Mika Rönkön kirjoittama arvostelu Jose Saramagon kirjasta Kertomus näkevistä otsikolla ”Vanha rakki”. En ole vielä ehtinyt lukea tuota kirjaa, koska juuri nyt joudun muuttamaan ja se on valitettavan rasittava tapahtuma. Mutta muut Saramagon kirjat luettuani kunnioitan ja ihailen ja – rakastan hänen tapaansa kirjoittaa, hänen vähäeleistä ironiaansa, kirjoista selvästi aistimaani myötätuntoa meitä ihmisraapuja kohtaan.

Mika Rönkkö mainitsee, että uudessa kirjassa palataan koiriin toistuvasti. Muissakin Saramagon kirjoissa on koiria joihin tunnen kiintyneeni syvästi, vaikka en ole loppuun saakka miettinyt, minkä symbolina koirat eri kirjoissa mahtavat toimiakaan.

Joka tapauksessa, kiitos Vanhasta rakista, Voima ja Mika Rönkkö.

Orvokki Tanttu

_______________

Hejssan!

Kiitosta vaan, kun olette vääntäneet hyvätasoista lehteänne jo hyvän tovin. Erityisesti kiitän yllättävän monipuolisista ja mielenkiintoisista juttuaiheista.

Joskus tosin ketuttaa oikeasti, erityisesti haastatteluissa, toimittajien täysi kritiikittömyys. En tiedä onko kritiikittömyyden takana jonkinlainen ajatus valistuneesta lukijasta, joka osaa itse poimia idiootit joukosta. Joka tapauksessa monesti kritiikin puute tekee jutuista särmättömiä ja pinnallisia tai ainakin ärsyttäviä.

Olisi myös kiva, jos laajentaisitte haastateltavien skaalaa. Ottakaa juttusille vaikka eri liikkeiden rivijäseniä satunnaisesti, voisi olla ihan mielenkiintoista. Haastatelkaa myös oikeiston hippejä, eli libertaareja, ”anarko”-kapitalisteja yms. tietenkään unohtamatta kriittisyyttä niissä haastatteluissa. Olisi hauska nähdä myös haastatteluja, joissa joku grillaisi (ainakin kuvaannollisesti) rasisteja tai ”monikultturismin kriitikoita”, sovinisteja, valtapoliitikkoja, jne. Tehkää juttuja myös muista kulttuureista enemmän (on ollutkin) ja vaikka naisten asemasta muissa kulttuureissa.

Tehkää juttuja ihmisoikeuksista ja niihin kytkeytyvistä ongelmista vaikka omistus”oikeudesta”, sanavapaudesta ja sen väärinkäytöstä (muun muassa rasismi). Joku NRA:kin on Suomeen perustettu, ottakaa vaikka selvää mitä ovat touhot ihmisiään. Lisää Teemu Mäkeä ja Markus Drakea!

Luokkataistelu!

_______________

Huonoa

Luin äsken Voiman 7/2007 . Ja tuli paha mieli. Sivulla 10 otsikko ”Tytöstä polvi paranee” ei kerro totuutta, vaan enemmänkin median mustanmaalaus koulusta.

Jos olisitte jaksanneet lukea hiukan enemmän tapahtumasta, olisitte huomanneet että siitä oli tullut iso väärinkäsitys koulun toiminnasta sinä päivänä. Ja että siitä värinkäsityksestä kerrottiin myös mediassa jälkeenpäin.

Ensinnäkin se oli oppilaat jotka keksivät koko homman. Toiseksi oppilaat pitivät naamansa poliisi figuran pään kohdalla (siinä oli siis päänkokoinen reikä figurassa). Ja muut oppilaat heittivät vesipalloja EIKÄ kivejä, figuran perään. Kivet heitettiin maitokartonkejen perään. Ja siinä oli sitäpaitsi vielä muitakin leikkejä. Opettajat olivat vielä kyseleet paikan päälle tulevia poliiseja että pitäiskö lopettaa, ja poliisit olivat sanonneet ei. Tehkää vähän parempaa taustatyötä seuraavan kerran.

Demokraattinen koulu pitäisi tukea eikä mustamaalata, ja luulisi että teillä olisi myös syytä tukea. Ei välttämättä jos koulu tekee jotakin väärin, mutta kun ei nyt tässä ollut mitään huonoa! Alkaa miettiä teidän muitakin juttuja, voiko teihin luottaa? Teidän imago on ainakin että meette vähän syvempään, mutta tässä jutussa raapitte vain ulkokuorta, menitte Tanskan median mustanmaalauksen mukaan, ja se on aika säälittävää. Jos ei ole aikaa eikä energiaa tutkia asiaa sen enempään, niin kannattaako sitten painaa sitä lehteen? Joo, se ei täyttänyt paljon lehdestä, mutta voin kuvitella että monet kuitenkin sitä tulee lukemaan, ja saamaan väärää käsitystä.

Mielummin tekisitte kahden sivun juttu koko koulusta, kertoa kouludemokratiasta, koska sitä on harvinaista tässä maailmassa. Koulun erilaisuus, koska sellainen koulu ette löydä mistään muualta kuin just sieltä. Det frie Gymnasium on taistellut jokaiset 37 vuotta että saisi pysyä kouluna. Ja kerta kerallaan media sun muut kirjoittavat ei todellisia asioita koulusta. Esimerkiksi the political right wing eivät oikein tykkää koulusta ja tekevät paljon päästäkseen koulusta eroon.

mainos

Ronja

PS. Entinen Det frie Gymnasium koulunkävijä, joka jaksoi lukea sen enempään kuin eka artikkeli asiasta.

_______________

Mahtavaa!

Mahtava juttu se Voiman 7/2007 sarjakuvaliite!

Kristian Tiihonen

_______________

Väkivalta-pääkirjoituksesta

Sano hyvä päätoimittaja, että olet suuri humoristi ja viimeisin pääkirjoituksesi oli tarkoitettu toista päivää hapoissaan baarissa naureskeleville ihmisille.

Teemu Purhonen, Helsinki

_______________

Rajaa kukkahattuiluun

Kimmo Jylhämölle terveisiä, että jotain rajaa nyt tuohon kukkahattuiluun. Pääkirjoituksessa ei ollut erityisemmin tolkkua.

Antti Sinisalo

_______________

Voiman kannet aggressiivisia

Jo useampi Voiman kansi on herättänyt minussa ärtymystä, mutta vasta uusin numero 7/2007 sen verran paljon, että on pakko kommentoida.

En ymmärrä, miksi halutessaan vastustaa tv-väkivaltaa Voima valitsee kansikuvakseen väkivaltaisen kuvan. Jos tv-väkivalta turruttaa ja tekee väkivallan osaksi arkeamme, niin tekee kaikki muukin väkivaltainen kuvasto. Myös Voima tällaisilla kansikuvilla.

Ikävää, että kaikenlaisen muun median lisäksi lapsilta pitää piilotella myös Voiman kansia. ”Äiti, mitä ihminen tuossa tekee?” ”Öh, hän aikoo lyödä toista ihmistä kaukosäätimellä.” ”Äiti miksi?” ”No en tiedä, aika hölmö kuva, laitetaan se roskiin.” Voima on minulle niin rakas lehti, että tällainen dialogi kirpaisee ja pahasti.

Jos väkivalta ja sen kuvat ruokkivat väkivaltaa, tukee mielestäni samaan tapaan amerikkalaisen sotilaan kuva (Voima 3/07) amerikkalaisia sotilaita ja Bushin kuva (Voima 6/05) Bushia. En ymmärrä, miksi Voima valitsee kansikseen tällaista kuvastoa. Kaikki kunnia Voimalle, mutta rutto on levinnyt myös sinne.

mainos

Jarna Pasanen

ps. Vaikka muutaman kerran kannet ovat menneet aika pahasti metsää, ovat kannet yleensä vähintään kivoja. Suosikkini on Foxy Lady Voimassa 8/06. Ja nyt kun on hanat auki, purnaan vielä, että Voiman kansissa on liian paljon miehiä suhteessa naisiin, ja sukupuoli-kuvastot ovat turhan kliseisiä.

_______________

Haluan pipon

Ostaisin heti, jos olis. Nimittäin pipon teidän logolla. Siis Voima-pipo!

Tehkää sellainen!

Piia

_______________

Nännejä valvotaan, väkivaltaa ei

Voiman päätoimittaja Kimmo Jylhämö kommentoi hyvin väkivallan määrän kasvua televisiosarjoissa. Ongelma tässäkin tapauksessa – tietenkin – lähtee Yhdysvalloista. Maassa lienee pilvin pimein ”kodin arvoja” puolustavia ryhmittymiä, jotka seuraavat tarkasti nännien määrän näkymistä televisiossa ja vastustavat sellaista moraalittomuutta äänekkäästi. Sen sijaan väkivaltakohtauksista nämä arvojen puolustajat eivät ole kiinnostuneita lainkaan. Ja tämä tietenkin heijastuu sitten ohjelmiin.

Heikki Harri, Tampere

_______________

Lämmin kiitos

Pertti Laesmaalle erityisen lämmin kiitos numeron 07/2007 levy- ja kirja-arvioista. Kuvaus siitä miten ”Lady Day ja Pres musisoivat jälleen yhdessä” toi paitsi elävästi mieleen tuon filminpätkän, myös palan kurkkuun ja ihon kananlihalle. On harvinainen taito kirjoittaa kuvasta ja äänestä siten, että lukija kokee tällaisen pakahduttavan ”déja vu” -ilmiön.

P. P. Räsänen

_______________

Ihmettelyä

Olen pidempään ihmetellyt miksi nämä ihmisoikeuskysymykset näyttävät nykyisin koskevan enimmäkseen ainoastaan islaminuskoisia? Kiinnitetään jatkuvasti huomiota ko. uskonnon edustajia kohtaan tapahtuvista loukkauksista ja USA:sta tehdään heitä jahtaava hirviö. Eikö olisi objektiivisempaa myöntää, ettei tilanne ole niin mustavalkoinen? Miksi ette ole huolissanne suomalaisten nuorten naisten joukkoraiskauksista, jotka lisääntyvät hälyttävää vauhtia ja joiden tekijöinä on ulkomaalaistaustaisia?! Tai kun puhutaan kuolemanrangaistuksesta, miksi aina jankataan vain USA:sta, vaikka kuolemanrangaistus, esimerkiksi naisten kivittämällä tappaminen, on käytössä useassa islaminuskoisessa maassa?!

OLKAA OBJEKTIIVISIA, ÄLKÄÄKÄ POLIITTISESTI KORREKTEJA!

huolestunut lukija

mainos

_______________

Voima

  • 9.9.2009