Lukijaposti

Lukuaika: 4 minuuttia

Lukijaposti

Voiman lukijat kiroavat ja kiittävät.

Kiitoksia

Kiitos hienosta Voimasta 10/2007. Erityisesti kansikuvajuttu oli hyvä, nämä asiat eivät voi olla koskaan liikaa esillä.

Suvi

_______________

Edelleen pettynyt

Olen erittäin pettynyt aikaisemmin hyvänä pitämääni Voimaan, koska Teemu Mäki kirjoittaa edelleen lehteen kolumneja lukijoiden vastalauseista huolimatta. Toimitus varmasti tietää, että Mäki teki itsensä tunnetuksi kissantappovideollaan, jossa hän ”taiteen” nimissä hakkaa tylsällä kirveellä kissan kuoliaaksi ja masturboi kuolleen eläimen päälle. Mäki lupasi eläinsuojeluyhdistykselle pitää löytökissasta huolta, mutta tappoi sen raa’asti ja tuomittiin eläinsuojelurikoksesta.

Miksi Voima kaksinaismoralistisesti ensin kauhistelee tuotantoeläinten huonoa kohtelua, mutta pitää silti tuomittua eläinrääkkääjää kolumnistinaan?

Pettynyt lukija

_______________

Kiitos Teemu Mäki

Kiitos Teemu Mäelle erinomaisesta kirjoituksesta Mitä varten kouluja käydään (10/2007). Veit sanat suustani; eipä tuohon oikeastaan voi mitään lisätä.

nimetön

_______________

Hyvä Voiman toimitus!

Santeri Lanér kirjoitti 10/2007 Voimassa ilmestyneessä Fossiilien hampaissa -artikkelissaan moderneista sähköautoista:

”Vaikka hiili auton energianlähteenä onkin kasvihuonepäästoiltään öljyä vähäisempi, olisi asiallista avustaa Kiinaa myös uusiutuvan energian käyttöönotossa.”

Ei pidä paikkaansa, että sähköautolla ajaminen aiheuttaisi vähemmän päästöjä kuin perinteisen auton käyttö, jos sähkö on hiilivoimalla tuotettua. Modernin lauhdehiilivoimalan hyötysuhde on 30–35 prosenttia. Siis poltetun hiilen energiasta noin kolmasosa saadaan sähkön muodossa hyötykäyttöön. Muu hiilen sisältämä energia menetetään hukkalämpönä. Modernin, öljyä polttoaineena käyttävän polttomoottorin hyötysuhde on noin 20–35 prosenttia.

Keskimääräisen kiinalaisen hiilivoimalan hyötysuhteen voisi karkeasti olettaa olevan samaa luokkaa. Kiinassa valtaosa sähköstä tuotetaan hiilivoimalla. Siis jo pelkästään sähköntuotannossa energian hävikki on yhtä suuri, kuin nykyisissä autoissa öljyä poltettaessa. Hiili on myös co2-intensiivisempi polttoaine kuin bensiini tai diesel, eli hiili synnyttää saatavaan energiaan suhteutettuna enemmän hiilidioksidipäästöjä (noin 30 prosenttia enemmän per tuotettu kwh). Myös sähkönsiirrosta aiheutuu hävikkiä, mikä laskee sähköauton energiatehokkuutta.

Sinänsä sähköautolla ajaminen on usein ympäristön kannalta haitattomampaa kuin perinteisen polttomoottoriauton. Kaupungeissa ratkaiseva etu on, että päästöt eivät synny autoa ajettaessa. Sähköä voidaan tuottaa siellä, missä päästöt vähiten vaikuttavat ympäristöön. Tämä on todennäköisesti ratkaiseva syy Kiinan sähköautokiinnostukseen energiaomavaraisuusnäkökohtien lisäksi.

mainos

Sähköautot suovat myös mahdollisuuden siirtyä käyttämään uusiutuvia energianlähteitä. Itse auto on perinteistä polttomoottoriversiota paljon energiatehokkaampi. Sähköauto on siis ympäristöystävällinen polttomoottoritekniikan syrjäyttäjä, jos sähkö pystytään tuottamaan kestävällä tavalla. Hiilisähköä käytettäessä auto ei kuitenkaan ole ratkaisu hiilipäästöjen vähentämiseen.

Leino Kuuluvainen

_______________

Voimaa arkeen

Aina kun olen lukenut Voiman, saan voimaa arkeen. Sitä ei mikään muu lehti voi antaa. Kiitos lehdestä.

Kata Mommo

_______________

Veganismista

Voimassa 10/2007 oli juttu Suomen lihantuotannon epäkohdista. Mielestäni on hienoa, että asia tuodaan esille, mutta artikkelissa jäi häiritsemään sen yksipuolisuus ja erityisesti vaihtoehtoisten ratkaisujen puuttuminen. Ainoaksi vaihtoehdoksi tarjottiin veganismia, eli eläinkunnan tuotteiden täyttä jättämistä.

Entäs jos vaihtoehtona olisikin, että tuotetaan vähemmän lihaa, maitoa ja munia, mutta eläinten kannalta paremmissa ja mukavammissa oloissa? Tuotteiden hinnat samalla tietysti nousisivat, mutta toisaalta se kannustaisi kasvispainotteisempaan ruokavalioon.

Veganismiin liittyy usein soijatuotteiden runsas käyttö, eikä soijantuotanto maailmalla ole sekään täysin puhtoista bisnestä, sillä monokulttuuriset viljelmät tuhoavat maaperää ja luonnon monimuotoisuutta. Sitä paitsi lähiruuasta tuskin voidaan puhua soijan yhteydessä. Olen kyllä itsekin kasvissyöjä, mitä nyt joskus kalaa syön, mutta kaipaisin hieman monipuolisempaa näkökantaa eläinkunnan tuotteiden käyttöä kohtaan.

Anna 

_______________

Kosovo-raportista

 Raportissaan Kolme Kosovoa (Voima 10/2007) Hanna Nikkanen sanoi, ettei Kosovolla ole omia kansallisia symboleita. Kosovon Skanderbegin kotkalippu on jo 1400-luvulta peräisin ja sama kuin vuonna 1912 itsenäistyneellä nykyisellä Albanialla. Muitakin symboleja riittää.

Nikkasen maitsemaa uskonnollista sitoutumattomuutta on sekä albanialaisten itsensä että muiden sanoin kuvattu: albaanien ainoa uskonto on Albania. Islam, ortodoksisuus ja roomalaikatolisuus olivat kulloisten miehittäjien tuomia pakkotoimia, joihin käytännön syistä enemmän tai vähemmän sopeuduttiin. Näin Enver Hoxhan aikanakin Albania sai maineen olla maailman ainoa ateistivaltio.

Ari Kukkonen

_______________

Jee jee

Terve! En tiennyt kenelle lähettää sähköpostia, joten laitoin tänne. Taannoin teillä oli Big Bother -aukeama jossa oli valvontakameroiden kuvia ja aloin sisustamaan asuntoni yhtä seinää näillä aukeamilla. Kuitenkin kävi niin etten ehtinyt ”hamstraamaan” tarpeeksi Voima-lehtiä ja seinä jäi ikävästi vaiheeseen.

mainos

Nyt utelen, onko teillä vielä jemmassa niitä lehtiä, ja voinko saada niitä haltuuni jotta saisin ”sisustettua”? Kiitos etukäteen ja extrakiitokset llllloistavasta julkaisusta!

Jonne

_______________

Terveisiä keskitysleiriltä

Luin vasta nyt Voima 10/07 lehdessä ilmestyneen, Hannele Huhtalan kirjoittaman atikkelin Terveisiä kinkkujen keskitysleiriltä. Juttu käsittelee erittäin yksipuolisesti tuotantosikaloiden tilaa nykypäivän Suomessa, ja kenen tahansa kunniallisen toimittajan olisi pitänyt artikkelia kirjoittaessaan ottaa lähteikseen useampia henkilöitä ja julkaisuja.

Artikkeliin oli haastateltu pelkästään Oikeutta Eläimille -järjestön aktivisteja ja lähdemateriaalina oli käytetty vain ja ainoastaan kyseisen järjestön provosoivaa materiaalia, jonka asiasta tietämätön kaupunkilainen varmasti uskoo täytenä totena. Sikatilallisena näen toki kuvissa myös epäkohtia, mutta suurin osa kuvista on esitetty julmempina kuin mitä ne ovat.

Rakas toimittaja: jos emakko porsii keskellä yötä (jolloin aktivistit olivat tiloille luvatta tunkeutuneet), mitä todennäköisimmin vajaan 15 porsaan pahnueeasta muutama syntyy kuolleena, jolloin tilanhoitaja ei saman tien ole paikalla korjaamassa kuolleita pois karsinasta. Emakon ja porsaiden välillä on kalterit, jotta emakko ei tukehduttaisi omia porsaitaan tuohtuessaan. Näin käy, jos keskellä yötä sikojen nukkuessa joku tunkeutuu sikalaan. Siat luonnollisesti pelästyvät ja kamalalla kirkunallaan varoittavat muitakin tunkeilijoista.

Varsin yllättävää, sikaloissa haisee pahalta. Tämä tuli luultavasti koko Suomen kansalle järkytyksenä. Mistä lähtien sikalat ovat olleet hyvänhajuisia, tai jos kysymyksen voi toisin muotoilla, milloin paska ei ole haissut pahalta? Artikkelissaan Huhtala surkutteli kärpästen keskellä makaavia, velttoja emakkoja. Eikö kuka tahansa ole veltto, jos hänet kesken yöunien herätetään? Sikaloissa sairaat siat erotetaan pahnueestaan ja laitetaan yhteiseen karsinaan, niin sanottuun sairaskarsinaan. Jos ja kun sialla on esim. jalassaan tyrä ja se tulehtuu, sika erotetaan. Kun kaikki tällaiset sairaat siat ovat samassa karsinassa toipumassa, saadaan mahtavia, provosoivia kuvia, jotka julkisuudessa levitetään ainoana totuutena sikaloista tyyliin ”näin ovat sikojen asiat joka karsinassa”.

Vielä hännänpurennasta: hännänpurenta vaikuttaa raa´alta toiminnalta, se on arvoasteikossa alimman sian kiusaamista. Sian saparo on kuitenkin miltei tunnoton, joten vaikka sikaa nostaisi saparosta, se ei välttämättä päästä äännähdystäkään.

Olisin toivonut ”nyyhnyyh – meillä on kaikki asiat niiiiiin huonosti tuolla maalla” – artikkelin viereen vastinetta, jossa olisi asianmukaisesti selvitetty myös tarinan toinen puoli.

Rakas Hannele: tee toki seuraavaksi artikkeli suomalaisesta terveyden- tai vanhustenhuollosta, ja muista näyttää artikkelissa kaikkein kamalimmat makuuhaavat ja vanhusten paskavaipat. Pyydä toki tovereitasi Oikeutta Eläimille -järjestössä perustamaan uusi aktivistiryhmä: Mielestämme on tärkeämpää hoitaa ensin kuntoon ihmiset ja sitten vasta eläimet -järjestö ja pyydä, jos voisivat tehdä samanlaisen kuvakollaasin Suomen sairaaloista.

Monipuolisempia artikkeleita ja eri näkökulmat paremmin esittäviä toimittajia odotellessa.

Anna

Voima

  • 9.9.2009