Lukijaposti

Lukuaika: 4 minuuttia

Lukijaposti

Voiman lukijat antavat palautetta.

Ilmastonmuutoksen liioittelua

Aasian ja Euroopan kansalaisfoorumin AEPF:n Suomen osasto oli ostanut Voima-lehdestä 7/2008 ilmoitussivun tiedotusmateriaaliaan varten. Minua siteerattiin ilmoituksessa väärin. Minun väitettiin AEPF-seminaarissa todenneen, että ilmastonmuutos etenee IPCC:n jyrkimpiä ennusteita nopeammin. Ei etene, vaan aavistuksen niitä hitaammin.

En myöskään ennakoinut, että 40 prosenttia manneralueista kuivuisi aavikoiksi vuosisadan puoliväliin mennessä, vaan vasta sen lopulla. Lisäksi suuhuni laitettua käsitystä hiilidioksidipitoisuuden kasvusta en edes ymmärrä.

Kaikkiaan AEPF-toimikunnan tekemässä referaatissa mainituista viidestä väittämästäni kaksi piti kutinsa. Ne, jotka varoittelevat ilmastokatastrofistien liioittelevan asioita, saivat taas kullanarvoista materiaalia.

Aivan kuin tilanne ei muutenkin olisi tarpeeksi vakava.

Pasi Toiviainen

tiedetoimittaja

_______________

Onnea etiopialaisittain

Kiitos mielenkiintoisesta artikkelista Village people (Voima 7/2008), joka kaipaa kuitenkin pikku korjauksia. Olen käynyt Etiopiassa vuodesta 1985 monta kertaa, viimeksi 2007. Etiopialaisilla ei ole sukunimiä. Jokaisella on ensimmäisenä oma nimi ja toisena isän nimi. Kun siis kerrotaan Zumra Nurusta, on jatkossa puhuttava Zumrasta. Nimen eteen voidaan tietysti liittää ato (herra) tai woyzero (rouva).

Etiopiassa on hyvin harvinaista, ettei ihmisillä ole uskontoa tai etteivät he usko Jumalaan, siinä mielessä juttu oli todella yllättävä.

Noin ihanteellisen elämänmuodon toivoisi kuitenkin leviävän laajemmalle Etiopiassa, tarvetta olisi. Enemmistä kansasta on edelleen lukutaidotonta eikä ole lukenut Raamattua, Koraania sen enempää kuin Marxiakaan.

Ja tyttöjen sukuelinten silpomisesta. Lähes koko Etiopiassa, lukuun ottamatta Gambelan aluetta maan länsirajalla, silpominen on yleistä kaikkien uskontokuntien keskuudessa, vaikka minkään uskonnon pyhä kirja tai virallinen oppi ei sitä vaadi. Siksi kaikki uskonnot ovat yhdistäneet voimansa vahingollisen perinteen lopettamiseksi. Siitä samoin kuin aidsista puhutaan avoimesti avioliittokursseilla sekä kouluissa lapsille ja vanhemmille. Televisio-ohjelmat ja suuret julisteet katukuvassa vastustavat sitä.

Maija Priess,

FT, TM, Hampuri

_______________

Sopii kaikkiin rientoihin?

Mielestäni julkaisemanne Laitilan alkoholijuomamainos, jossa päristellään autolla tölkki kourassa, on moraaliton.

Karol

mainos
Amanda Pasanen hymyilee. Teksti: "Äänestä luonnon ja inhimillisen yhteiskunnan puolesta. 232."

_______________

Georgia on my mind

Syyskuun Voima on tosi tiukka pakkaus luettavaa, keskusteltavaa ja toimeen tartuttavaa! Voimallinen lehti, jossa mainoksetkin ovat iloksi ja hyödyksi. Erinomainen taitto tekee koko lehdestä tasalaatuisen nautittavan.

Siis etiäspäin, samaa tahtia! Aiheita riittää, maapallo tai maailmanpolitiikka tuntuu melkein pullistelevan pois radaltaan. Georgia – ja George W:n seuraaja – on hyvin paljon on all our minds…

Maija Kajava

_______________

Eläinlääkärien asialla

Sindi kuoli kuin koira -kirjoitus (Voima 7/2008) on kirjoitettu todella puolueellisesti, mikä saa sen kuulostamaan törkeältä panettelulta. Jos kirjoitus olisi asiallisesti tehty, eläinlääkäreitä ei mainittaisi nimeltä. Kuka tahansa eläinlääkäri olisi voinut olla kyseessä ja joutua lain edessä tekemään samat päätökset.

Sen sijaan, että jutussa haukutaan kaksi ammattitaitoista eläinlääkäriä henkilökohtaisesti, tulisi ehkä kyseenalaistaa asiaan liittyvä lainsäädäntö ja kirjoittaa vaikka kansanedustajille! Toivon todella, että ette jatka moisten panetteluartikkelien kirjoittamista, vaan jatkatte asiallisempaan sävyyn!!!

melko säännöllinen lukija

_______________

Koirat

Elisa Kissan juttu Jurin ja Jasnan koirista (Voima 7/2008) oli tosi hurja – sen suhteen mitä siinä ei lainkaan pohdittu. 20 koiraa ja kolme varista kerrostaloasunnossa! Voin hyvin ymmärtää että naapurit ovat valittaneet ja on täysin selvää että inhimillisintä olisi ollut lopettaa kaikki koirat heti, jos niille ei ole muuta tilaa tarjolla.

Nythän jutusta käy epäsuorasti ilmi että tämä ”eläintensuojelija” Jasna edelleen pitää asunnossaan epälukuista määrää koiria ja haluaa niitä lisää. Oli koira sitten söpö tai ei, niin kerrostaloasuntoon ei saa perustaa koiratarhaa. Onneksi en ole seinänaapurina!

Koira ei kuulu kaupunkiin

_______________

Hyvä Kimmo Jylhämö

Kiitos oikein hyvästä lehdestä. On ollut ilo tuulettaa päätään reippailla ja humanistisilla jutuillanne! Sain syyskuun lehden äsken käsiini ja pääkirjoitus muistutti yhdestä piilossa olevasta asiasta, jonka kerran puolivahingossa huomasin. Ihmettelit, mistä olit saanut päähäsi Suomen roolin maailmanpolitiikassa.

Valtiosääntö

mainos

Suomi on täysivaltainen tasavalta.

Suomen valtiosääntö on vahvistettu tässä perustuslaissa. Valtiosääntö turvaa ihmisarvon loukkaamattomuuden ja yksilön vapauden ja oikeudet sekä edistää oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa.

Suomi osallistuu kansainväliseen yhteistyöhön rauhan ja ihmisoikeuksien turvaamiseksi sekä yhteiskunnan kehittämiseksi.

Perustuslain ensimmäinen pykälä kolmas momentti, siinä se. Kas ekan pykälän hyppää helpolla yli ja säntää ”itse asiaan”. Muistikuva kuitenkin jää…

Rainer Grönlund

_______________

Loistava polku & USA

Kukka Rannan jutussa Kokaiinin tuoksu (Voima 7/2008) mainitaan pari kertaa maolainen Loistavan Polun sissiliike. Jutussa siteerataan myös Roger Rumrrilin ajatuksia. Rumrill toteaa, että USA tuottaa kriisejä eri puolilla maailmaa voidakseen oikeuttaa kontrollinsa konfliktialueilla.

Loistavan Polun terroriryhmä synnytettiin juuri tällaisen konfliktin aiheuttamiseksi. Perussa koulutettiin 3 000 sotilasta likaista sotaa varten Panaman kanavan School of Americassa. Suurimman osan sabotaasiteoista suorittivat nuo sotilaat, jotka myos yöaikaan toimivat maolaisina sisseinä siviilivaatteissa.

Viidakkointiaanien heimo ashaninkat karkotettiin omista kylistään polttamalla heidän asumuksensa ja massiivisella murhaamisella. Suuri alue tyhjennettiin väestöstä tulevia öljynporauksia ajatellen. Intiaanit asutettiin suuriin keskitysleirejä muistuttaviin kyliin, jossa aloitettiin heidän modernisointinsa, muun muassa protestanttisten uskonlahkojen voimin.

Loistavan Polun toimintaa ja nimeä käyttivät mitä erilaisimmat ryhmittymät , joilla ei ollut mitään tekemistä maolaisuuden kanssa. Armeijasta ja poliisivoimista erotettuja toimii huumeliikenteen turvana ja vaikuttaakseen pelottavilta he käyttävät Loistavan Polun nimeä.

Maaseudulla terrorin pahimpina vuosina liikkui Loistavan Polun ja asevoimien sekapartioita. Edellä liikkui armeijan värväämiä sissejä, joita seurasi parin päivän viiveellä armeijan sotilaita. Pahimmalla Ayacuchon kaupungin alueella partioivat laivaston jalkaväen osastot.

Ilmavoimien ja laivaston helikopterit kuljettivat kemikaaleja kokaiinin valmistukseen ja kuljettivat massaa rannikon laboratoorioihin.

Lauri Linkola

_______________

Miksi sodimme?

Niin miksi VITUSSA oikeen sodimme!?!? Mitä vittua, ollaanksme jotain tyhmii ku soditaan, siis oikeesti. Aa niist sodist ei oo MITÄÄ hyötyy et RIITTÄSKÖHÄN TOI JO SYYKS?!?! Taidetaan sitä olla jotain vähän VaJaItA ku ei tost tajuta!!! hahaha!! Et terkkui vaan sinne eduskuntataloon et miks ette vois lopettaa niit sotii KOKONAAN. Ois nimittäin pikkuhiljaa jo aikaki lopettaa niit sotii sotimisest. No jos ette usko ni kattokaa vaik UUTISII tyhmät, jos kattoisitte uutisist niit sota juttui ni esim muuttuisko ääni VÄHÄSEN kellos?!?! Haha varmana! Alkaisitte teki jo vähäse itkeilee! LUPAAN et kieltäsitte heti kaikki sodat nii et uutiset esiin ja vähän ÄKKII!! PAAVO LIPPONEN!! Kato jo niit uutisii! Vai tartteeks HUUTAA!!!!!!!! Voin kyl laittaa enemmänki noit huutomerkkei josset ala jo USKOMAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TOIVOTTAVASTI NYTTE TÄMÄN AINEEN KU OOTTE LUKENUT NIIN EI TARVITTISI SOTAA OLLENKAAN KOKO MAAILMAMASSA!!!!

Masa Vaan

_______________

Voima

mainos
  • 9.9.2009