Lukijaposti

Lukuaika: 4 minuuttia

Lukijaposti

Voiman ja Fifin lukijoilla on asiaa.

Oikaisupyyntö juttuunne H&M:n feikkiluomu Voimassa 1/2010

Jutussa todetaan, että H&M:n käyttämä luomupuuvilla olisi paljastunut tarkastuksissa geenimuunnelluksi, ja että tällaista puuvillaa olisi päätynyt myös H&M:n vaatteisiin.

Jo 22. tammikuuta julkaistussa jutussa Financial Times Deutschland vahvisti, että H&M:n tuotteita ei ollut mukana laboratorio Impetuksen testissä. Ei siis ole mitään syytä epäillä, että H&M:n luomupuuvillatuoteissa olisi ollut geenimuunneltua puuvillaa.

Olimme tietoisia, että viime vuonna intialainen viranomaisorganisaatio APEDA kritisöi Control Unionia viljelijöiden puuvillasiementen ja kylvön kontrollisysteemien riittämättömistä tarkistuksista. Siksi Control Union teki yllätystarkastuksia kaikilla sellaisilla puuvillatiloilla, joista he sertifioivat puuvillaa Intiassa. Miltään näistä tiloista ei löydetty geenimanipuloituja puuvillan siemeniä. Kaikki tilat vahvistivat, että geenimapuloituja siemeniä ei käytetä. Siitä lähtien Control Union on vahvistanut tarkistusrutiinejaan.

Luomupuuvillan myynninedistäminen on osa H&M:n ympäristöstrategiaa. Meitä kaikkia, asiakkaita, vähittäiskauppiaita ja puuvillanviljelijöitä, hyödyttää se, että luomupuuvilla on kasvatettu, käsitelty ja merkitty asiaankuuluvien standardien mukaisesti.

Maisa Korhonen / H&M

Toimitus vastaa: Pahoittelut epätarkkuudesta. Intian viranomaiset sakottivat huhtikuussa 2009 Control Unionia ja EcoCertiä luomutuotannon valvotavirheistä. Intia tuottaa noin 60 prosenttia maailman luomupuuvillasta. Jopa 70 prosenttia maassa viljellystä puuvillasta on geneettisesti muuteltua. Luomuviljelmät voivat saastua tahattomasti luonnon toimesta, kun tuuli kuljettaa GMO-siemeniä.

_______________

Ahavat esillä

Juuri tullut Voima-lehti kertoo Naamat ruvella -jutussa, että useat kansalaisjärjestöt ovat nostaneet Israelin Mitzpe Shalem -siirtokunnassa valmistetut Ahava-ihonhoitotuotteet tikun nokkaan. Hollannin ulkoministeri on käynnistänyt tutkimuksen tuotteiden alkuperästä, koska Geneven sopimuksen mukaan miehittäjät eivät saa hyödyntää valtaamiensa alueiden luonnonvaroja. Samaan aikaan Stockmann mainostaa Ahava-tuotteiden hyvää tekeviä vaikutuksia ja tarjoaa esittelyetuja (HS 4.2.). Uusitaan paitsi ihoa, myös kyseenalaisia kauppasuhteita.

Sirkku Kivistö
Vantaa

_______________

Puppua

Usein väitetään…en ole koskaan kuullut väitettä että jokainen terroristi olisi muslimi. Joskus olen lukenut sanonnan että kaikki muslimit eivät ole itsemurhapommittajia mutta jokainen itsemurhapommittaja on muslimi.

Matti Verho

_______________

En kieltäytynyt auttamasta

Voima-lehdessä 1/2010 oli artikkeli Tanssia ruusuilla, jossa Kukka Ranta kirjoitti seuraavasti:

”Prince soitti keskellä pakkasyötä Helsingin kaupungin Diakonissalaitokselle ulkoistetun romaniprojektin Rom po Dromin työntekijälle Marjatta Vesalaiselle ja pyysi apua. Vesalainen kieltäytyi. Juliano-veli siirtyi nukkumaan Kampin bussilaitureiden penkeille lastensa kanssa.”

mainos

Ei pidä paikkaansa. Ehkä tässä on tapahtunut väärinkäsitys kielen vuoksi? Jos olisin kieltäytynyt auttamasta, miksi olisin vastannut yöaikaan puhelimeen? Ilmoitin Printisorin asiasta sosiaalipäivystykseen. Asia hoidettiin. Lapsiperheet saivat majoituksen.

”Lopulta kahden tunnin jälkeen sosiaaliviranomaiset maksoivat meille yhden yön hotellissa. ”Sosiaalityöntekijät tyrkyttivät apuaan ehdottamalla lastemme huostaanottoa ja sijaisperheisiin ohjaamista”, Prince kertoo järkyttyneenä.”

Olen työskennellyt lastensuojelussa aiemmin huostaanottoprosessi ei toimi noin! En ole kuitenkaan kieltäytynyt avusta vaan päinvastoin autoin soittajaa, että hän pääsi ulkoa lasten kanssa lämpimään turvaan. Olen ollut yhteydessä kyseiseen Princeen ja hän vahvistaa minun auttaneen häntä kyseisenä yönä.

Pyydän lehteänne oikaisemaan virheellisen tiedon.

Ystävällisesti,
Marjatta Vesalainen
Helsingin Diakonissalaitos

_______________

Nälkälakkolainen Marko Sihvonen

Oletteko huominoineet Marko Sihvosen syömälakkoa mitenkään? Teidän jos jonkun luulisi niin tekevän.
Ystävällisin terveisin Juha Pesonen

Hei, kai käytte haastattelemassa Marko Sihvosta, joka pitää yhden miehen nälkälakkoa eduskuntatalon edessä. Kiitos.

Mikko

Toimitus vastaa:

Voima yritti tehdä Marko Sihvosesta juttua, mutta hän kieltäytyi haastattelusta. Lue juttu Suomen vesi kaupan sivulta 16.

_______________

Kannabis takaisin kaappeihin

Olen pistänyt merkille, että Voimassa on pohdittu viime aikoina lehden profiilia ja kuvaa jonka se antaa itsestään ulospäin. Esimerkiksi jutut mainonnasta Voimassa 10/2009 tuovat mielestäni esille, että voimalle on tärkeää se, millaista julkista mielipidettä se edustaa.

Toistuvia sanoja lehden sivuilla on muun muassa kommunismi, aktivismi, eläinten oikeudet, jne.

Hienoa! On mielestäni hienoa, että tällainen lähtökohtaisesti ”punk-henkinen” julkaisu elää, hengittää ja liikkuu vapaasti. Mutta mikä on Voiman julkinen mielipide huumeista?

Valitettavasti olen toistuvasti lukenut Voiman sivuilta niinsanotusti huumemyönteisiä artikkeleita tai juttuja. Tarinoita, joissa huumeiden – lähinnä psykedeelien – käyttöä ihannoidaan. Taannoin Voimassa oli juttu LSD:stä, ja myös lehdessä 10/2009 sivulla 54 kirjoitetaan leffa-arvostelussa: ”keskittyy moninaisten päihteiden testaamiseen ja tulosten havainnointiin. Seikkailu Amazonin sademetsän hallusinogeeneja erittävän sammakon perässä päätyy toimittajan trippiin…” Herää kysymys, onko hallusinogeenien vetäminen teistä coolia?

Haluatteko antaa julkisuuteen huumemyönteisen kuvan?

Eipä siinä näin aikuisen näkökulmasta ole enää väliä, mutta laajalevikkinen ilmainen lehtenne on myös nuorten 12–18-vuotiaiden saatavilla, ja toivoisin heidän vuokseen että pitäisitte jatkossa mahdollisen huumemyönteisen politiikkanne omana tietonanne.

mainos
Amanda Pasanen hymyilee. Teksti: "Äänestä luonnon ja inhimillisen yhteiskunnan puolesta. 232."

Teillä näyttää olevan selkeä poliittinen kanta ja mielipide mm. seuraavista asioista: homot (+), riisto (-), globalisaatio (-), talonvaltaus (+), mielenosoitukset (+), turkistarhaus (-), ylikansalliset yhtiöt (-), suvaitsevaisuus (+).

Onko kaikki laiton kivaa? Rasismia vastustatte ihan avoimesti. Huumekantanne kääntyy mielestäni myönteisen puolelle. Miksi? Tämä on pahinta riistoa, mitä nuoret joutuvat kohtaamaan. Viedään terveys, elämä ja rahat. Missä on teidän moraalinne?

Huumeet pilaavat elämän. Ne eivät anna käyttäjälleen mitään muuta kuin harhaluuloja. Ei kannata kokeilla!!

Terveisin ex-hippi

_______________

Poronhoitajien eläinrääkkäykset esiin!

Kirjoittakaa tekin juttua poronhoitajien tekemästä eläinrääkkäyksestä, josta oli juttua Kirsi Virtasen ohjelmassa Salamurhia Lapissa, YLE Radio 1 keskiviikkona 10.2.

Eikö tälle helvetille tosiaankaan tule milloinkaan loppua???!!!!

Tuula Maisonlahti

_______________

Miten kävi case Paavo Voutilaiselle

Uppouduin noin puoli vuotta sitten tapaukseen Paavo Voutilainen ja ”halvat toimistokalusteet”. Miten on mahtanut prosessi edetä ja mikä tämän jutun tulevaisuus. Mistä saisin päivitettyä tietoa?

Antti

Toimitus vastaa:

Voutilaisen tapausta seurataan myös Voimassa ja Fifissä. Uusimmat uutiset: fifi.voima.fi.

_______________

Missä Voiman arkisto?

Miksen löydä sivuiltanne Voima 6/09ää uudempia numeroita?

Marita Perho

Toimitus vastaa:

mainos

Voiman koko arkisto on siirretty Fifiin: fifi.voima.fi/arkisto. Sieltä löytyvät uudemmat lehdet sekä tietenkin verkkolehti Fifin päivittäinen tarjonta.

_______________

Keskustelupalsta?

Olisiko siinä ideaa, jos Voima perustaisi keskustelufoorumin nettiin?

ZZ

_______________

Palautetta Pressiklubista 29.01.

Susanna Kuparinen, kiitos hyvistä mielipiteistä Pressiklubilla 29.01. Oli mukava huomata nuoren naisen pystyvän keskustelemaan kovan luokan keskustelijoiden kanssa.

Mutta en malta olla kritisoimatta tavasta istua studiossa. On nimittäin niin, että kaikkia TV:ssä esiintyviä, eritoten naisia seurataan tarkemmalla silmällä. Mallia otetaan. Se ”outinyytäjä”-asento oli ruma, tunsin myötähäpeää, samoin mieheni.

Kaikella kunnialla, hyvää jatkoa ja päivää tästä ikävästa huomautuksesta huolimatta.

Terveisin Elli

_______________

Pudokeista

Ruusu Haarlan kirjoituksesta. Siinä on tiivistettynä monen monen suomalaisen, niin nuoren, kuin vanhemmankin asema ja tuntemukset. Syrjäytetyt, kerjäläisen asemaan pakotetut, alistetut ”pudokit”, kuten uutena ilmaisuna kuulin, eivät ole mikään vähemmistö tässä yhteiskunnassa.

Miljoona suomalaista ei ole marginaalia, jota kuuluu kohdella miten sattuu. Kysymys kuuluukin, millä oikeudella valtiovalta rikkoo Suomen perustuslakia kunnollisen perusturvan ja toimeentulon osalta? Seuraava kysymys, miksi toimittajat hengailevat eliitin kanssa ja vaikenevat heikompiosaisiin ja puolustuskyvyttömiin kohdistuvasta taloudellisesta ja henkisestä väkivallasta?

Toivon, että lehtennekin yhä enemmän toisi esille tätä kotimaista köyhyyttä ja sen vaikutuksia. Muihin medioihin vedotessa yleensä katse kääntyy ulkomaisiin katastrofeihin ja alkaa vertailu, vaikka 8000 suomalaista palelisi pakkasessa kodittomina ja ahdinko ja pahoinvointi ajaa köyhiä ihmisiä tasaisesti itsemurhiin. Minäkin tiedän monta perusturvan puutteeseen jo loppunutta elämää ja itse kuulun riskiryhmiin. Valtiovallalla olisi kiire korjata yhä enenevää tuhoa aiheuttavat virheensä ja taata kaikille kansalaisille tukeva pohja mistä ponnistaa, esimerkiksi kansalaispalkan muodossa. Se on ainut järkevä ratkaisu väkivallan torjumiseksi ja arvokkaan elämän palauttamiseksi Suomen kansalaisille.

Peruslukija

_______________

  • 26.2.2010