Lukemista lomalle

Lukuaika: < 1 minuutti

Lukemista lomalle

Arvostelussa Aino-Maria Savolaisen &
Katja Jalkasen kirja Linnasta
humisevalle harjulle.

Fiksua ja viihdyttävää luettavaa uimarannalle ja riippumattoon kannattaa etsiä esimerkiksi Aino-Maria Savolaisen ja Katja Jalkasen kirjasta Linnasta humisevalle harjulle. Teos esittelee suomalaisten kirjabloggaajien ”Kaikkien aikojen paras kirja” -äänestyksessä viisikymmentä parhaiten pärjännyttä.

Viidenkymmenen joukko on kiinnostavan monipuolinen. Listalta löytyy klassikoita, rikoskirjallisuutta, lastenromaaneja, fantasiaa, nykyproosaa ja jopa näytelmä ja runokokoelma. Pääpaino on notkeissa lukuromaaneissa, mutta haastavampaakin kirjallisuutta – kuten James Joycen Odysseus/Ulysses – on mukana.

Teoksesta, joka pohjimmiltaan on vain kirjaluettelo, tekee vetovoimaisen se tapa, jolla kirjat esitellään. Napakoihin luonnehdintoihin pyöritellään tasapuolisesti ja sujuvasanaisesti juonikuvausta ja kirjailijaelämäkertaa, mutta myös kiehtovaa pikkutietoa esimerkiksi teosten filmatisoinneista.

Eniten bloggaajien ääniä keräsi Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogia. Sitä en ehkä ota lomalle mukaan, mutta reissureppuun sujahtavat ainakin jokakesäiset kaverit Tove Janssonin Taikatalvi ja Muumilaakson marraskuu sekä jostain syystä lukematta jäänyt Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin.

Aino-Maria Savolainen &
Katja Jalkanen: Linnasta
humisevalle harjulle.
50 parasta kirjaa.
Avain 2014. 260 s. 4 tähteä.

Marjo Jääskä

  • 24.6.2014