Kirjoittanut kati pietarinen

Lukašenkon kosto

Lukuaika: 3 minuuttia

Lukašenkon kosto

Valko-Venäjä kiristää otettaan kansalaisyhteiskunnasta & itsenäisen median rippeistä.

Valko-Venäjän kansallisen nuoriso- ja lastenjärjestöjen kattojärjestön edustaja Katerina ei kerro turvallisuussyistä sukunimeään. Helsinkiläisessä kokoushuoneessa istuvasta nuoresta naisesta ei saa ottaa valokuvia, joista hänet voisi tunnistaa.

Hän ei paljasta järjestönsä ja sen jäsenjärjestöjen kotimaassa käyttämiä nimiä. Kun hänen edustamansa järjestö kouluttaa nuorisojohtajia ja opastaa nuorisojärjestöjä nettisivujen teossa, koulutusten ajoista ja paikoista sovitaan puhelimitse tuntia ennen tapaamista. Ihmisten oikeita nimiä ei koskaan sanota puhelimessa.

Riskit ovat suuret, koska kattojärjestö ja osa sen jäsenjärjestöistä ovat Valko-Venäjällä laittomia. Laittomina pidetään rekisteröimättömiä tai hallituksen sulkemia järjestöjä, joita on maassa Katerinan arvion mukaan nelisen sataa. Ne ovat lähinnä pieniä yhdistyksiä, joiden johtajat ovat keskeisiä vastarintaliikkeen hahmoja.

”Jos jää kiinni laittomassa järjestössä toimimisesta, rangaistus on kuudesta kuukaudesta kahteen vuoteen vankeutta. Opiskelijajärjestöissä toimiva voidaan erottaa yliopistosta tai koulusta. Kämppikseni sai pari kuukautta sitten tästä syystä potkut töistä. Hänellä ei ole rahaa elää eikä hän löydä uusia töitä”, Katerina kertoo.

Aiemmin ongelmiin joutui yksi Katariinan tuttu vuodessa. Nyt tilanne on huonontunut:

”Alkuvuoden aikana itsenäiset journalistit, poliittiset aktiivit, nuoriso- ja nuorisojärjestöaktiivit ja ihmisoikeusaktiivit joutuivat KGB:n kuulusteluihin. Viisi läheistä ystävääni vangittiin 15 päiväksi. Moni ystäväni on kevään aikana erotettu yliopistosta opiskelijajärjestössä toimimisen takia.”

Huhtikuussa tiedotusministeriö ilmoitti sulkevansa viimeiset itsenäiset valtalehdet, Nasha Nivan ja Narodnaya Volyan. Niiden lisäksi itsenäistä valkovenäläistä mediaa edustaa nettilehti Partizan sekä Liettuasta käsin toimiva nettiradio Belsat, jonka toimittajia ei päästetä maahan.

Katerina pitää toimia yksiselitteisesti kostona viime joulukuun tapahtumista. Silloin Valko-Venäjällä järjestettiin presidentinvaalit, jotka veivät viiksekkään Aleksandr Lukašenkon neljännelle kaudelleen 79,67 prosentin äänisaaliilla. Etyjin vaalitarkkailijat totesivat vaalit puutteellisiksi.

Vaalipäivän iltana Minskin keskustaan Lokakuun torille saapui ainakin 20 000 mielenosoittajaa, jotka syyttivät presidenttiä vaalivilpistä. Mellakkapoliisi hajotti mielenosoituksen ja pidätti satoja mielenosoittajia. Kahdeksan opposition johtohahmoa on kevään aikana tuomittu 2–5 vuodeksi vankilaan mielenosoitusten järjestämisestä. Joukossa on useampi presidenttiehdokas.

Katerina on itse joutunut kevään aikana kaksi kertaa KGB:n kuulusteluihin. Kuulusteluissa selvitetään henkilötiedot, kiinnostuksen kohteet, kaveri- ja perhesuhteet ja jopa lempiväri. Päämääränä on kartoittaa ihmisten verkostoja ja löytää tärkeät johtajat.

”Se on kiinnostava peli. Pitää osata näytellä todella hyvin. Että olen niin pahoillani, halusin vain auttaa eläimiä ja lintusia. Että en muista järjestön nimiä, mutta he olivat kyllä niin ystävällisiä”, Katerina toteaa arkisesti.

Teoriassa kansalaistoiminta on sallittua. Järjestön rekisteröimiseen vaaditaan vuoden työn verran liitteitä, tulevien jäsenten yksityiskohtaiset henkilötiedot sekä suosittelukirje paikallisviranomaisilta. Hakemuksen pilkkuvirheiden korjauksissa menee yleensä toinen vuosi. Sen jälkeen hyväksymiseen opetusministeriössä pitäisi mennä kuukausi.

”Tuttavani Vladimir oli onnistunut saamaan kaikki tarvittavat paperit ministeriöön, kun hän sai KGB:ltä kutsun tapaamiseen. Häntä pyydettiin KGB:n yhteistyöhenkilöksi: hänen olisi pitänyt raportoida kaikista tapahtumista, yhteistyötahoista ja tapahtumien osallistujista. Rekisteröinti sujuisi ilman ongelmia; hän saisi 60 000 euron vuosipalkan ja apua tekaistujen raporttien kirjoittamiseen. Hän olisi siis saanut järjestön rahat omaan käyttöönsä”, Katerina kertoo.

Vladimir kieltäytyi vaikka hänelle oli kerrottu, että se johtaisi rekisteröimisen mahdottomuuteen ja jäsenten joutumiseen mustalle listalle. Hän toi tapauksen julki itsenäisessä mediassa, mikä innosti monen muunkin järjestön johtajan kertomaan kokemuksestaan.

”Tästä voi päätellä, että rekisteröidyt kansalaisjärjestöt tekevät yhteistyötä KGB:n kanssa; myös osa meidän jäsenjärjestöistämme. Aina välillä huomataan, että joku tuttu tekikin töitä KGB:lle.”

Katerina ennustaa, että parin kolmen kuukauden sisällä Valko-Venäjällä tullaan osoittamaan mieltä.

”Talouskriisi on todella rankka. Minskissä ihmiset ovat stressaantuneita ja masentuneita. Ruoka on liian kallista, pankeissa ei ole ulkomaiden valuuttaa; ei saada ostettua ulkomaalaisia tuotteita tai matkustettua. Poliisit ovat aggressiivisia ja heitä kohtaan on paljon vihaa”, hän kuvailee.

Parhaassa tapauksessa kansanjoukot heräävät muutoksen tarpeeseen ja demokraattiset järjestöt onnistuvat rakentamaan ennen marraskuun 2012 parlamenttivaaleja tilan keskustelulle sekä saamaan edustusta parlamentissa, Katerina toivoo. Hän ei kuitenkaan kannata olemassa olevia vastarintaliikkeen ehdokkaita vaan toivoo laajempaa muutosta.

”Eniten pelottaa se, että ennen vaaleja kaikki ehdokkaat pidätetään ja järjestöt lakkautetaan. Ehkä meitä kaikkia rangaistaan niin pahasti, ettei kukaan enää uskalla tehdä mitään. Kun ihmiset joutuvat vankilaan tai sosiaalisiin ja taloudellisiin ongelmiin, kun on erotettu työstä ja koulusta, harva jaksaa enää ajatella politiikkaa.”

mainos
Amanda Pasanen hymyilee. Teksti: "Äänestä luonnon ja inhimillisen yhteiskunnan puolesta. 232."

Myös Vladimirin nimi on muutettu.

Nettiradio Belsat http://belsat.eu/en, Nasha Niva www.nn.by, Narodnaya Volya www.nv-online.info, Partizan www.belaruspartisan.org/bp-forte

Kati Pietarinen