Lukuaika: < 1 minuutti

Lottokansan raamattu

Arvostelussa Outi Niemelän Lottokirja. Lottokansaksi lottotytön matkassa.

Tiesittekö, että jo 200-luvulla eKr. kiinalaiset pelasivat kenotyyppistä lottoa. Tuotoilla rahoitettiin muun muassa Kiinan muurin rakentamista. Siinäpä pohjaa nykyisen Raha-automaattiyhdistyksen toiminnalle.

Lotto tuli Suomeen vuonna 1971 ja pelitapa kopioitiin Sveitsistä. Aluksi kuviteltiin, ettei näin pienessä maassa mikään voi horjuttaa vakioveikkauksen suosiota. Toisin kävi ja lotto on edelleen Suomen suosituin rahapeli, vaikka täysosuman todennäköisyys onkin noin 1:15 000 000.

Osasyy loton leviämiselle kirkonkyliin ja kaupungistuneen väestön sydämiin oli oman aikansa megabeibe-lottotyttö Hilkka Kotamäki blondissa peruukissaan. Hän kiersi maata tutustuttamassa kansaa lottokuponkien täyttämiseen kädestä pitäen. Lottotytön olemus oli 1970-luvulla todellakin jotain uutta ja villiä.

Lottokirja on monipuolinen ja hauska koko kansan tietokirja, joka on täynnä havainnollisia kuvasarjoja ja kaavioita muun muassa lottokuponkien matkasta, lottokoneen toiminnasta ja pelimainonnasta. Oi nostalgiaa!

Outi Niemelä: Lottokirja. Lottokansaksi lottotytön matkassa. Sammakko 2013. 164 s. Neljä tähteä.

Mirkka Hietanen

Kommentoi Facebookissa