Loppu tunneälystelylle!

Lukuaika: < 1 minuutti

Loppu tunneälystelylle!

Loppu tunneälystelylle!

Vain hetki sitten lehdet pursusivat spekulaatioita Graalin maljasta ja Leonardo Da Vincin teosten piilotetuista viesteistä. Vaikka buumi jo laantuikin, olemme nyt kiinnostuneempia maajussien morsiamista kuin siitä, mitä yhteiskunnassamme todella tapahtuu.

Francis Wheenin (s.1957) kirja Kuinka humpuuki valloitti maailman on puolustuspuhe valistuksen ajan hyveille, järjelle ja tiedolle. 1700-luvun jälkipuolella vallinnut valistuksen aate on jäänyt pahasti hölynpölyn jalkoihin. Wheen kuvaa tätä kehitystä sanoja säästelemättä. Esimerkkejä järjen korvautumisesta tunteella löytyy niin politiikasta kuin arkipäivän retoriikastakin.

Kirja on kattava kuvaus ajasta, jolloin ihmiset haluavat ennemmin kuulla poliitikon suusta koskettavan tarinan tämän enkelikokemuksista kuin järkiperäisen selonteon. Wheen antaa kirjassaan höpöhöpöjutuille kyytiä, oli kyse sitten prinsessa Dianan palvonnasta, itsehoito-oppaista tai terrorismin vastaisen sodan käänteistä. Hän hämmästelee kerta toisensa jälkeen, kuinka ”halu uskoa pystyy hämärtämään muutoin älykkäiden ihmisten kriittisen ajattelun”.

”Uusi irrationalismi on oire ihmisten epätoivosta, ihmisten, jotka tuntevat olevansa voimattomia parantamaan elämäänsä ja epäilevät, että he ovat salaisten persoonattomien voimien armoilla, oli kyse sitten Pentagonista tai marsilaisten hyökkäyksestä”, Wheen täräyttää. Harvinaisen järkevää puhetta.

Francis Wheen: Kuinka humpuuki valloitti maailman – nykyajan harhojen lyhyt historia. Ajatus Kirjat 2006. 348 s.

Miina Poikolainen

  • 9.9.2009