Lukuaika: 3 minuuttia

Levyt

Sinikka Oksanen laulaa tosi upeasti ja osaavasti. Kuitenkaan hän ei ole päässyt tekemään ainoatakaan levyä. Miksi helvetissä?

MOOTTORITURPA & LAISKANLETKEÄ. The Q-Continuum -kollektiivi jatkaa rönsyilyään. Quintessencen Nu-soul-himmailusta aloittanut poppoo kurvasi viime vuoden funk-vaiheen jälkeen uusimmassa inkarnaatiossaan hiphoptunnelmiin.

The Marienhof -nimen alle on kasattu tuttu Q-porukka ja reilut vahvistukset, joista kuuluvimmin framille nousevat Paleface ja Don Johnson Big Bandin Tommy Lindgren. Poliittisista näkemyksistäänkin tunnetut herrat tuottavat kuitenkin hienoisen pettymyksen välttelemällä vakavampia aiheita sanoituksissaan.

Orgaaninen, rento bändi luo kiireettömät pohjat vokaaleille ja Lindgrenin moottoriturpailu tarjoaa loistavan vastapainon Palefacen laiskanletkeälle flow’lle. Molemmat herrat pistävät parastaan ja jättävät soolotuotantonsa imemään pakoputkea. (JT)

The Q-Continuum presents: This is The Marienhof. Jupiter 2006. Neljä tähteä.

_______________

KYLMÄ LÄMMITTÄÄ. Kotimaisen progressiivisen hiphopin esitaistelija Ceebrolistics virittelee sivuprojekteja edelleen reippaasti. Emoyhtyeen jo viime vuodeksi lupaillun täyspitkän hiominen venyy, joten kannattaa kuunnella porukan taustoista vastaavan Roopek:n mixtape talvipäiväntasaus.

Tällä viidennellä kokoelmallaan dj johtaa kuulijat Ceebroista tuttuihin äänimaisemiin. Rauhalliset elektroniset jumitukset kiihtyvät aggressiivisiksi grime-dub-runttauksiksi, joista voi taas rauhoittua sohvanpohjalle.

Herkullinen sekoitus kylmää ja minimalistista house-elektonikaa ja rosoista dubia jaksaa lämmittää kuuntelukerran toisensa jälkeen.

Levyn biisilista koostuu vedoista, joita on varsin turha etsiä Anttilan laareista, pienkustanteita ja cd-r-tavaraa dj:n laukussa pullottaa sitäkin enemmän. (JT)

rrimöykk: talvipäiväntasaus. Katusea 2006. Viisi tähteä.

_______________

SIMPPELIÄ KIVAA. Aksu ei ole leimallisesti kesämusiikkia, mutta huoleton, hyväntuulinen musiikki naurattaa ja kihelmöi niin kuin suvi-ilta vain voi. Väliin kaihoisakin Aksu, Suomen vanhin tenavatähti, on hellyttävä, vaikka ”Harri Kilpiö” -kappale tuo mieleen Klamydia-yhtyeen. Simppelit synasoundit muistuttavat 1990-luvun diskomenosta, hyvällä tavalla.

Naivistiset sanoitukset ovat Aksun valttikortti. Aksu tekee maailmasta mitä puhuttelevampia huomioita: ”Kuinka monta lävistystä ihmiskehoon mahtuu?” tai ”Ostaisinko sinulle mansikkaisen piirakan vai itselleni lihaisan?” Viimeinen kappale jää uinumaan hämyisiin tunnelmiin. Levyllä ei kyllä Tenavatähti-kisaa voitettaisi, koska kappalelistassa ei ole kymmenvuotiaille niin hyvin sopivia ”Elämää juoksuhaudoissa” -klassikoita. (HH)

Aksu: Suomen vanhin tenavatähti. American Brothers 2006. Neljä tähteä.

_______________

ELEKTROA TASANGOLLA. Ay Caramba! Aku Raskin ja Tuomas Laitisen muodostama paimenduo Them Shepherds ohjaa kuulijoitaan kohti auvoisia länkkärimaisemia. Aku Raski on tunnettu roisin surisevasta Huoratron-projektistaan.

Them Shepherdsia voi sanoa lempeäksi, vaikka monet hilpeästi viiltävät koukut viettelevätkin kuulijoita. Levyllä on myös hidas Danzig-cover ”Mother”, ainoa laulettu biisi, ja hauskaa vastapainoa muutoin kiivaasti sykkivälle menolle. Viimeinen kappale on elektroguru T. A. Kaukolammen remix-versio levyn ykkösbiisistä, eikä se ole lainkaan hassumpi. Teemaltaan ja tyyliltään levy on toimiva kokonaisuus. Kuuden biisin levy säkenöi kuumottavaa rokkia ja groovea kalkkarokäärmeiden ja pirunkoirien jännittävissä maisemissa. (HH)

Them Shepherds: Them Shepherds. Uuh la laa Productions 2006. Neljä tähteä.

_______________

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

IHME MAA! Sinikka Oksanen laulaa tosi upeasti ja osaavasti. Kuitenkaan hän ei ole päässyt tekemään ainoatakaan levyä. Miksi helvetissä?

Mieleen tulee tuossa Hesarilla melkein neljännesvuosisadan asunut bluesin maailmanluokan jättiläinen Eddie Boyd. Siellä hän asui ja olisi ollut valmis esiintymään, mutta maassamme ei oltu hänestä enemmälti kiinnostuneita. Täällä on näprätty aina joitain omia, outoja ja simppelimpiä juttuja.

Levyllä on radionauhoituksia vuosien 1959 ja 1966 väliltä. Antero Stenberg on Sintun kundikaveri (aviomies). Saamarin hyvä fonisti. Tähän levyttämättömään levyyn kannattaa tutustua paljon mieluummin kuin tuhanteen maassamme levytettyyn levyyn. Hyvä Sinttu ja Antsku! Hyvä jazz! Hyvä Stadi! (PL)

Sinikka Oksanen & Antero Stenberg: 1959–1966 Radio sessions. Artie Music 2005. Viisi tähteä.

_______________

MUUSIKOT MUUSIKOITA. Swingiä ja snygejä standardeja. Ihan hyvin tässä näköjään on oltu kiinni maailman sykkeessä ja meiningissä.

Erkki Ahon big bandissa on tyyliä. Olavi Virta vetää englanninkieliset styginsä kuin Sinatra samaan aikaan. Virran suomalaisuus ei hävetä tippaakaan. Harmony Sistersin Raija Valtosta ja Maire Ojosta kuuntelee englanniksikin mielellään. Harry Bergströmin trio näyttää kuinka homma tehdään kunnolla.

Sama pätee myös Toivo Kärjen johtamaan Rytmin solistiorkesteriin. Ja kaikki tämä 60 vuotta sitten! Tuolloin tosin niin sanottu kevyt musiikki ei vielä ollut osana maataloustuotantoamme.

Käsillä on onnistunut kurkistusmahdollisuus aikaan, jolloin muusikot olivat muusikoita. Mahtaa riittää monella nykyisellä mestarilla ja leidillä ihmettelemistä! (PL)

Erkki Aho Rytmi Swing 1944-46. Artie Music 2002. Viisi tähteä.

_______________

MUSA BASHA JYRÄÄ! Helsinkiläinen elektroniseen antiin keskittynyt Flamongo Records on julkaissut musiikin moniottelija Musa Bashan, aka Stigg Dogg, neljän kipaleen ep:n.

Levy on täynnä helmeileviä iltahetkiä. ”Padre De La Semilla” ja ”Musadise” tarjoilevat ajan patinoimaa syntetisaattoria, notkuvia bassoja ja talomusiikkia. Drinkiksi tulee ”Dillinger”, tiibetiläisen laulajatähti Delay Laman seurassa. ”Gestapo” pitää huolen tunnelmasta.

Bashan vekkulit koukut purevat ja raidoilta kuultavat musiikin tekemisen ilo, vaivattomuus ja huumorintaju. Raikkaita kappaleita kuullaan jo radioaalloilla eikä diskoteekkien valloitukseen ole matkaa. Kansitaidetta myöten erittäin antava setti. Mielenkiintoisia artikkeleita. Kokopitkää kehiin, herra M. B. (KC)

Musa Basha: Flamongo Sanomat. Flamongo Records 2006. Neljä tähteä.

_______________

Kemal Can, Hannele Huhtala, Pertti Laesmaa & Jari Tamminen

  • 9.9.2009