Leiri Gazassa

Lukuaika: < 1 minuutti

Leiri Gazassa

Kuvakuva: Laura Jungan valokuvia gazalaisesta kesälomasta Suomen valokuvataiteen museossa.

Voiko Gazassa pitää hauskaa?

Harvoja ihmisiä on kuvattu yhtä paljon kuin palestiinalaisia. Siitä huolimatta heistä muodostunut mediakuva ei ole kovin laaja. Lehtikuvissa palestiinalaiset esiintyvät militantteina, ääri-islamisteina tai Israelin avuttomina uhreina.

Väkivaltaa ja kärsimystä alleviivaava kuvamaailma etäännyttää katsojan ja tukee kasvavaa vastakkainasettelua lännen ja arabimaailman välillä.

Leiri Gazassa tutkii konfliktikuvauksen rajoja. Onko palestiinalaisista ja Lähi-idän konfliktista mahdollista sanoa kuvan keinoin mitään uutta? Mitä tapahtuu, jos kuvaaja keskittyykin konfliktin kannalta epäolennaiseksi koettuun aiheeseen? Miten näkökulman muutos vaikuttaa käsityksiimme palestiinalaisista?

Onko konfliktialueella elävien ihmisten elämästä ylipäätään mahdollista rajata erilleen alueita ja aiheita, jotka ovat poliittisesti joko merkittäviä tai merkityksettömiä? Kuvissa palestiinalaiset esiintyvät totutusta poikkeavassa tilassa: rannalla, jolla palestiinalaiset viettävät kesälomaansa.

Leiri Gazassa – Laura Jungan valokuvia gazalaisesta kesälomasta Suomen valokuvataiteen museon Projekti-tilassa, Tallberginkatu 1 G, Helsinki, 30.3.2008 asti.

Laura junka

  • 9.9.2009