Leidejä & leidejä

Lukuaika: < 1 minuutti

Leidejä & leidejä

Voimakalenteri: Mielestäni naisen asettuminen yleisesti hyväksyttyyn sukupuolinormatiiviseen objektin rooliin siitä hyötyäkseen vastaa tilannetta, missä tyyppi leikkaa rastat tai repii lävärit pois naamasta mennessään työhaastatteluun.

FESTIVAALI Kaksi kaveriani, joita voisin kumpaakin tituleerata pahemmanlaatuisiksi feministeiksi, väitteli siitä, voiko sukupuoltaan käyttää hyväkseen jos haluaa jotakin, joka ei liity, tai jonka ei pitäisi liittyä sukupuoleen. Esimerkiksi flirtata ovimiehelle päästäkseen jonon ohi baariin tai pukeutua tiukkoihin farkkuihin, että tulisi kuulluksi sukupuolinormatiivisessa tilaisuudessa.

Toisen mielestä todellakaan ei, kysymys on yhteiskuntapoliittisesta asiasta ja yksilön vastuusta. Äkkiseltään seisoisin jälkimmäisen kannan takana johtuen omasta kuvotussuhtautumisestani koko oletettuun naisen rooliin.

Toisaalta kukin saa kai käyttää itseään mihin tahtoo. Toisaalta taas yksilöiden täyttämä oletettu ”naisen osa” vahvistaa yleisön suhtautumista koko naissukupuoleen.

Mielestäni naisen asettuminen yleisesti hyväksyttyyn sukupuolinormatiiviseen objektin rooliin siitä hyötyäkseen vastaa tilannetta, missä tyyppi leikkaa rastat tai repii lävärit pois naamasta mennessään työhaastatteluun.

Itse en lähde siihen mukaan, en halua työpaikkaa, joka ei tahdo minua enkä niitä kontakteja, jotka eivät minua hyväksy. En ole ihan varma, onko kyse itsepäisyydestä ja joustamattomuudesta vai itsensä takana seisomisesta. En ole varma onko sillä merkitystäkään.

Kaikesta huolimatta saan hervottoman itseinhokohtauksen, kun huomaan silloin tällöin tekeväni sitä itse.

Feminismin alle sijoittuvia kantoja on ehkä yhtä monta kuin on feministejäkin. Se on hämmentävää, mutta ensisijaisesti kuitenkin kiintoisaa.

Ladyfest 7.–17.5. Helsingissä, www.ladyfestfinland.net

Take Back the Night – feministinen kulkue 8.5., kokoontuminen Kiasman edessä kello 19.30

Muita aiheeseen liittyviä tapahtumia sosiaalikeskus Satamassa. Tiistaisin kello 17 Ateljé Katve, askartelua, taiteilua, ompelua & keskiviikkoisin kello 18-20 Fighting & Dancing, itsepuolustusta ja tanssia, ilmoittautuminen fighting.dancing(a)gmail.com.

Anni Waris

  • 9.9.2009