Kirjoittanut pertti laesmaa

Legenda herää jälleen

Lukuaika: < 1 minuutti

Legenda herää jälleen

Arvostelussa Noël Balemin kirja Django, vallaton virtuoosi.

Noël Balenin Django, vallaton virtuoosi on ensimmäinen suomeksi käännetty elämäkerta 1900-luvun alkupuoliskolla vaikuttaneesta belgialaisesta jazzkitaristista Jean Reinhardtista.

Heimo risti mustalaispojan Djangoksi, joka tarkoittaa paikallisella romanikielellä ”minä herään”.
18-vuotiaana Django menetti vankkuripalossa kaksi sormea, ja hän pystyi kuljettamaan soittimensa kaulalla vain peukaloa, etusormea ja keskisormea. Jalan amputoinnilta vältyttiin.

Kitaristi oli alkanut tapailla uudelleen serkkuaan Sophie Irma Ziegleriä. Hän oli jo 14-kesäisenä rakastunut tulenpalavasti tuohon nuoreen, pyöreäposkiseen tyttöön, jota kutsuttiin nimellä Naguine.

Maailma oli muutoinkin muuttunut. Louis Armstrongin ja Duke Ellingtonin jazz oli tullut Eurooppaan jäädäkseen.

Viulua virittäessään Stéphane Grappelli sahaili muutamia riffejä. Django reagoi välittömästi lyhyellä ja ytimekkäällä säkeellä, joka jäi odottamaan vastausta. Viulistin repliikkiä ei tarvinnut odotella, ja musiikillinen keskustelu syveni luonnolliseksi.

Miehet ryhtyivät puheisiin ja avautuivat toisilleen soitintensa ristitulen välityksellä. Musiikki yhdisti nämä kaksi luonteeltaan kovin erilaista taituria.
Le Quintette du Hot Club de France! Melody Makerin toimittaja:

”Kvintetti on soittaessaan merkillisen staattinen. Kolme kitaristia istuu rivissä, Django keskellä lähes hievahtamatta. Toisinaan mestari itse saattaa kurtistaa kulmiaan keskittymisen merkiksi tai päästää arvoituksellisen hymyn orastamaan kasvoilleen.”

Kuumana toukokuun 15. päivänä 1953 Django istui terassilla vaimonsa Naguinen ja poikansa Babikin kanssa. Äkkiä hän lyyhistyi. Saapuneelle lääkärille Django ehti letkauttaa ironisesti ennen vaipumistaan koomaan: ”Ja nytkö te suvaitsette saapua?”

Lähestyipä tätä taivaallista mustalaiskitaristia mistä kulmasta tahansa ja valitsipa reitikseen sivupolut tai puhdasoppisen tien, Django tuntuu kaukaiselta serkulta, iäkkäältä enolta, perheenjäseneltä, samaan porukkaan kuuluvalta kaverilta tai pitkäaikaiselta naapurilta.

Balenin teos on odotettu ja herkullinen kirja, joka sisältää kronologisen levytysluettelon.

Oheiskuunteluun suosittelen vuonna 1993 ilmestynyttä japanilaista cd-boksia Django Swings Nuages.

Noël Balen: Django, vallaton virtuoosi. Suom. Otto Särkkä.
Aviador kustannus 2014. 244 s. Viisi tähteä.

Pertti Laesmaa