Kirjoittanut anna-sofia joro

Lauluja labrasta

Lukuaika: 2 minuuttia

Lauluja labrasta

Voimakalenteri: ”Tarvitsemme paikan, jossa voi vapaasti keskustella taiteesta ja politiikasta, sillä uusliberalismi on hävittänyt vireän julkisen keskustelutilan. Nimi ’laboratorio’ viestii, ettei kyse ole konsertista tai tietyn liikkeen tilaisuudesta, vaan sekä molemmista että paljon muusta”, Per Warming määrittelee.

TAPAHTUMA Miten poliittinen taide voi Suomessa? Tätä mietti tanskalainen kirjailija-musiikintekijä-aktivisti Per Warming ja päätti järjestää aiheesta julkisen työpajan Helsingissä.

”Tarvitsemme paikan, jossa voi vapaasti keskustella taiteesta ja politiikasta, sillä uusliberalismi on hävittänyt vireän julkisen keskustelutilan. Nimi ’laboratorio’ viestii, ettei kyse ole konsertista tai tietyn liikkeen tilaisuudesta, vaan sekä molemmista että paljon muusta”, Warming määrittelee.

Samalla hän pyrkii avaamaan silmiä. ”Kaupallinen media on uhka poliittiselle aktiivisuudelle. Yksittäisten ihmisten vastarinnan vaientaminen mediassa tekee monista pessimistisiä tai kyynisiä.”

Ensimmäinen Warmingin ideoima Poliittisten laulujen laboratorio pidettiin Tanskan sosiaalifoorumissa vuonna 2003. Hän kutsui tuttuja taiteilijoita esiintymään ja keskustelemaan yleisön kanssa. Sittemmin työpajoja on järjestetty eri puolilla maailmaa. Warmingin kotikaupungissa Kööpenhaminassa laboratorio on kokoontunut kerran kuussa jo neljän vuoden ajan.

Warming kuuluu Tanskan Taiteilijat rauhan puolesta eli PAND-järjestöön. PAND International (Performers and Artists for Nuclear Disarmament) perustettiin Yhdysvalloissa vuonna 1983 edistämään aseistariisuntaa, rauhaa, ihmisoikeuksia ja ympäristönsuojelua. Järjestö toimii myös Suomessa.

Warming etsii nyt suomalaisia esiintyjiä iltaansa.

”Saa laulaa, esittää runoja, jonglöörata tai mitä ikinä. Varmasti Suomesta löytyy kiinnostavaa kantaaottavaa taidetta”, hän kannustaa.

Warming esiintyy myös itse. Hän esittää tanskaksi kääntämiään Michael Wiehen, Vysotskijin ja David Rovicsin kappaleita. Wiehen lauluun ”A song for courage” liittyy Warmingille rakas tarina.

”Suunnitellessamme Tanskan sosiaalifoorumia joku ehdotti, että aloittaisimme tapaamisen yhteislaululla. Kaikki innostuivat, mutta sitten tuli hiljaista. Tuntui mahdottomalta löytää yhteinen sävellys kaikille toimijoille. Yhdet halusivat laulaa Internationaalin, toiset virren.”

Warming ehdotti Wiehen laulua, jota kukaan ei ollut ehtinyt ”omia”, ja käänsi sen tanskaksi.

Nykyään kappale löytyy lähes kaikilla pohjoismaisilla kielillä. Suomenkielinen versio lienee jo työn alla.

Art in resistance – resistance in art, konsertti, julkinen työpaja & keskustelutilaisuus Helsingin KokoTeatterissa 12.6. kello 20, ilmoittautuminen lavalle: Per Warming, p. +45 3296 1017, perwarming(a)hotmail.com.

Anna-Sofia Joro