laatuleffoja afrikasta

Lukuaika: < 1 minuutti

laatuleffoja afrikasta

Afrikka-filmifestivaali lokakuussa Turussa.

Turussa lokakuussa järjestettävä Afrikka-filmifestivaali esittelee monipuolisen katsauksen sekä afrikkalaista perinnehistoriaa että nykypäivän elämää dokumenttien ja fiktioelokuvien kautta. Valtaosa elokuvista on niittänyt mainetta ja palkintoja ympäri maailmaa.

Antropologista mutta myös kiinnostavan inhimillistä dokumenttielokuvaa edustaa John Marshallin Kalahari Family. Kyseessä on viiden dokumentin sarja, jonka kaikki osat esitetään festivaalilla. Marshall joutui perheretkellään kasvotusten ju/’hoansi-bushmanneiksi kutsutun heimon kanssa Kalaharin autiomaassa jo yli 50 vuotta sitten.

Tuosta hetkestä alkaen Marshall on kuvannut ju/’hoansi-bushmannien elämää. Saatu dokumenttiaineisto valottaa hyvin sekä maailman

muutoksien vaikutuksia kansan kehitykseen että Afrikan yleisiä ongelmia apartheidistä kansallisuuskäsitteen monimutkaisuuteen.

Festivaalin fiktioelokuvan valioihin kuuluu Joseph Gai Ramakan Karmen Gei, Carmen-oopperan afrikkalainen versio, jossa Bizet’n musiikin on korvannut senegalilainen rummutus ja villi tanssi.

Suomalaisten kehitysmaa-aktiivien pitkäaikainen yhteistyö afrikkalaisten tekijöiden kanssa tuo festivaalille yhden suomalaisen ohjauksen. Micke Renlundin chewa-heimosta kertova Sambiassa kuvattu Nyau – Drama of Gule Wamkulu -dokumentti käsittelee heimon miesten salaseuraa ja perinteeseen liittyvää naamiotanssia. Kultin vakavuutta kuvaa kertomus, jossa nyau-naamioon pukeutunut mies kuoli jäätyään auton alle Zimbabwessa eikä yhteisö suostunut koskaan paljastamaan salaseuralaisen nimeä.

Ja jos yleissivistyksessä on edelleen aukko afrikkalaisten klassikkoelokuvien Yaaban, Casablancan poikien tai Djibril Diop Mambetyn La petite vendeuse de soleil’n kohdalla, voi nekin bongata festivaalilla.

Afrikassa kun ollaan, muuttuvat tunnelmat elokuvissa ihmisten ja maisemien mukaan aina ilon kirkkaudesta sysimustaan yöhön ja koviin kohtaloihin. Ja vaikkei sanomakaan sytyttäisi, ei elokuvien kauneudelta kannata sulkea silmiään.

Afrikka-filmifestivaali 16.– 19.10. Turussa ML Media Livin teatterissa (entinen Domino), Humalistonkatu 7. Järjestää Uhanalaisten kansojen ja kulttuurien puolesta ry. Tarkka ohjelma löytyy nettiosoitteesta www.alkuperaiskansat.org.

Susanna Okker

  • 9.9.2009