Kirjoittanut Jari Tamminen

La Mexploitación politica

Lukuaika: < 1 minuutti

La Mexploitación politica

Arvostelussa Robert Rodríquezin elokuva Machete.

Quentin Tarantinon ja Robert Rodríquezin Deathproof- ja Planet Terror -väkivaltaelokuvapastisseille tehtiin niiden ilmestymisen aikoihin vuonna 2007 vanhojen roskaelokuvien tapaan parodiatrailereita. Ne herättivät suurta innostusta. Yksi niistä poiki elokuvan.

Machete on, kuten kunnon b-elokuvalle kuuluu, läpipoliittinen. Se lainaa tyylilajinsa pikkutarkasti 1960–70-lukujen kansalaisoikeustaistelua pyssyjen ja tissien voimalla kommentoineesta blaxploitationista ja muista halpisväkivaltaelokuvista. Näennäisen merkityksettömän väkivallan alle on kuitenkin leivottu veitsen terävä yhteiskunnallinen viesti.

Katkotuista kauloista ryöppyävän veren saattelemana tiukan poliittinen viesti välitetään salakavalasti pahaa-aavistamattomalle yleisölle. Meksikolaistaustaisen Rodríquezin kannanotto USA:n maahanmuuttopolitiikkaan ja tasa-arvoon on vastaansanomattoman ihmisoikeuslähtöinen.

Machete on osuvuudessaan ja mukamauttomassa tyylikkyydessään mahdollisesti vuoden tärkein elokuva maailmassa. Se ansaitsee kuusi tähteä viidestä mahdollisesta.

Robert Rodríquez: Machete. Elokuvateattereissa nyt. Viisi tähteä.

Jari Tamminen