Kirjoittanut Oona Juutinen

Kytätkin tykkää Linuxista

Lukuaika: < 1 minuutti

Kytätkin tykkää Linuxista

Maailma lyhyesti: Ranskan valtiollinen poliisi luopui Microsoft Office -ohjelmien käytöstä ja siirtyi avoimeen lähdekoodiin perustuvan OpenOffice.org-toimisto-ohjelmiston käyttöön.

Linuxia käyttävät jo poliisitkin. Vuonna 2005 Ranskan valtiollinen poliisi luopui Microsoft Office -ohjelmien käytöstä ja siirtyi avoimeen lähdekoodiin perustuvan OpenOffice.org-toimisto-ohjelmiston käyttöön, kertoo www.softpedia.com-sivusto. Vuotta myöhemmin kenkää sai Internet Explorer, joka sekin korvattiin ilmaisella avoimen lähdekoodin vaihtoehdolla, Mozilla Firefoxilla.

Muutos ei kuitenkaan loppunut yksittäisten ohjelmien vaihtoon. Softpedian mukaan Ranskan poliisin IT-osasto on arvioinut kaikkien poliisin 70 000 pöytäkoneen siirtyneen käyttämään Linuxin Ubuntu-käyttöjärjestelmää Microsoft XP:n sijaan vuoteen 2013 tai 2014 mennessä. Vaihdon on arvioitu säästävän noin seitsemän miljoonaa euroa vuodessa.

Myös Saksassa on havahduttu Linuxin iloihin. Vuosi sitten maan veroviranomaiset vaihtoivat 12 000 tietokonettaan käyttämään Linuxia. Nyt myös Berliinin poliisi tahtoo eroon Windowsista. Poliisien mukaan ohjelma, jota he käyttävät esimerkiksi rikosilmoitusten kirjaamiseen, ei ole nykyisellään tarpeeksi tehokas eikä luotettava. Valituksen kirjaaminen tietokantaan saattaa viedä asiakkaalta ja poliisilta puolesta tunnista puoleentoista tuntiin.

Avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmään vaihtaminen parantaisi tietokoneiden käytettävyyttä ja säästäisi lisäksi miljoonia euroja. Lehdistötiedotteessaan toiveikkaat poliisit mainitsivat, että säästöjen ansiosta he saisivat tänä vuonna joulubonuksensa, joita aiottiin aiemmin leikata budjetin tasapainottamiseksi.

Oona Juutinen