Kymmenen perustelua veganismille

Lukuaika: < 1 minuutti

Kymmenen perustelua veganismille

Arvostelussa Mobyn & Miyun Parkin toimittama teos Kamara. Mitä kaikkea syömmekään.

Jos on vähänkään seurannut viime aikojen ruokakeskusteluja, ei tehotuotettua lihaa enää tee mieli suuhunsa laittaa, ja tiukkaa tekee maitotuotteiden ja kananmunienkin kanssa. Muusikko Mobyn ja eläinoikeusvaikuttaja Miyun Parkin toimittama kymmenen artikkelin kokoelma Kamara – Mitä kaikkea syömmekään vahvistaa kantaa entisestään.

Kirjan ydinviesti on selkeä: tehotuotannon seurauksena huonosti voivat paitsi eläimet myös niitä syövä ihminen ja ympäristö. Eläinten kärsimysten kuvailun ohella teksteissä pohditaan muun muassa ruoan tuotannon ilmasto- ja ympäristövaikutuksia, tehotilojen ja teurastamojen epäinhimillisiä työoloja, eläinperäisiä sairauksia sekä ruoan globaalia riittävyyttä.

Pitkälti samoja asioita käsittelevään Jonathan Safran Foerin Eläinten syömisestä – kirjaan verrattuna Kamara on kevyttä tekoa.

Varsinaisten artikkelitekstien lisäksi kokonaisuutta täplittävät graafisesti tehostetut tietoiskut, tilastopoiminnat, lainaukset ja tiivistelmät. Aihetta entuudestaan tuntevalle uutta tietoa ei juuri tule, ja lyhyt esitystapa tekee faktoista sokeeraavia. Viitteet tuntuvat vakuuttavilta, mutta muutamat tekstiin unohtuneet epäselvyydet ärsyttävät ja valitettavasti myös horjuttavat kokonaisuuden uskottavuutta.

Moby & Miyun Park (toim.): Kamara. Mitä kaikkea syömmekään. Like 2011. 201 s. Kolme tähteä.

Marjo Jääskä

  • 3.10.2011