Kylmä Suomi-kuva

Arvostelussa Juho Kuosmasen Taulukauppiaat-elokuva.

Juho Kuosmasen esikoisohjaus Taulukauppiaat voitti pääpalkinnon Cannesin Cinéfondation-kilpailussa. Palkinto sisältää ohjaajan ensimmäisen pitkän elokuvan pääsyn Cannesin festivaalille ja 15 000 euroa.

Tuomariston puheenjohtaja Atom Egoyan kehui elokuvan ohjausta sekä ”elokuvan kaikkia, hienosti integroituja osa-alueita, erityisesti kuvausta ja näyttelijäntyötä”.

Minkälainen elokuva sitten lämmitti Cannesin tuomariston? Hyvin kaurismäkeläinen kuvaus harvaan juttelevasta ja vaikeista asioista vaikenevasta kolmikosta. Tunnin fiktioelokuvan katsottuaan on kylmä. Kainuuta ja Pohjois-Suomea kiertävät maisemat ovat paksun lumen peitossa. Yksi pettää, toinen juo ja kolmas yrittää auttaa. Hyvin surullista, hyvin tyypillistä kuvausta synkästä suomalaisuudesta. Auli Mantilan vähäeleinen olemus sukupuoliroolit kääntävänä epä-äitinä on koskettava.

Ensimmäistä pitkää elokuvaa ohjaaja alkaa kirjoittaa syksyllä. Siihen toivoisi edes himppua lämpöä tai huumoria.

Juho Kuosmanen: Taulukauppiaat. Ensi-ilta Sodankylän elokuvajuhlilla 16.–20.6., esitys syksyllä Ylellä. 4 tähteä.

Hannele Huhtala

Kommentoi Facebookissa

Hannele Huhtala
  • Avatar Hannu Björkbacka

    4 tähteä ja pelkkiä nuivia kommentteja elokuvasta, Mantila poikkeuksena? Vai ei lämpöä ja huumoria Taulukauppiaissa. #WTF

    Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.