Kuvaruutu & valkokangas

Lukuaika: 2 minuuttia

Kuvaruutu & valkokangas

Arvostelussa Speed Racer, Väärentäjä sekä Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta.

Apua ulkoavaruudesta

Trailerit eli elokuvien ennakkomainokset ovat oma taiteenlajinsa. Elokuvasta olisi tarkoitus antaa mahdollisimman menevä ja jännittävä kuva parissa minuutissa. Toisinaan elokuva, jossa ei ole juonta tai järkeä saattaa vaikuttaa ihan kiintoisalta ennakkopuffin perusteella.

Trailereilla on myös toinen tehtävä: levittää überhypetettyjen elokuvien glooriaa. Hieno esimerkki tästä on viimeisin Star Wars -trilogia. Sen trailereita odotettiin ja jonotettiin oikein joukolla. Muut elokuvat kilpailivat kunniasta saada niitä esitettäväksi alkuunsa. Sitten uskolliset Tähtien sota -fanit maksoivat elokuvalipun nähdäkseen trailerin ja häipyivät teatterista ennen itse elokuvan alkua. Rahat kuitenkin kilahtivat kassaan.

Wachowski-veljesten uusin elokuva Speed Racer on käsikirjoitukseltaan niin surkea, että menevä traileri ei alenna odotuksia elokuvalta. Epäilen vahvasti Matrixin kekseliään kässärin pudonneen heidän syliinsä jostain ulkoavaruudesta, sen verran eri kaliiperia on tämä tuotanto. Onneksi Wachowskit ovat sentään saaneet rainansa alkuun uuden Tähtien sota -trailerin. Joskus myöhemmin tänä vuonna on sitten luvassa ihan se leffa, Star Wars: The Clone Wars -animaatio. (JT)

Larry & Andy Wachowski: Speed Racer.

Ensi-ilta 6.6. Yksi tähti.

_______________

Sodankäynnin edelläkävijät

Natsi-Saksan keskitysleireille ei kasattu vain kaikkia eteen sattuneita vaan niihin haalittiin eri alojen ammattilaisia. Asiantuntemusta haettiin myös lain nurjalla puolella viihtyneiltä juutalaisilta. Elokuva Väärentäjä kuvaa vuonna 1942 käynnistynyttä Operaatio Bernhardia, jossa pyrittiin väärentämään dollari ja punta. Väärää rahaa oli tarkoitus syytää markkinoille. Rahanmäärän kasvun piti johtaa vihollisten kansantaloudet holtittomaan inflaatioon. Väärennystyö jätettiin keskitysleirivankien harteille. Natsien aika kuitenkin loppui kesken ja turpaan tuli, mutta saksalaiset aloittivat uuden megatrendin: finanssisota väärennetyllä valuutalla.

Elokuvan kuvaaman ajanjakson jälkeen jenkit rakensivat tiedustelupalvelunsa natsi-Saksan työttömäksi jääneiden upseerien ja heidän oppiensa varaan. On loogista, että he ottivat mallia myös Saksan taloussodankäynnistä.

Vuonna 1992 The New York Times kertoi, kuinka länsiliittoutuneiden organisoimana Irakiin tulvii väärennettyjä dinaareja. Väärennetty pätäkkä vahingoitti sodan ja taloussaarron runtelemaa maata ja sen asukkaita entisestään. Samalla Yhdysvallat on jo vuosia vouhkannut superdollareista. Aikanaan näiden täydellisten väärennösten sanottiin tulevan itäblokin maista, nykyään Pohjois-Koreasta. Megatrendi on syntynyt. (JT)

Stefan Ruzowitzky: Väärentäjä.

DVD kaupoissa. Neljä tähteä.

_______________

Viatonta viihdettä

Natsi-Saksan elokuvista muistetaan lähinnä Leni Riefenstahlin jylhät propagandaelokuvat.

Silti suurin osa Joseph Göbbelsin hallitseman elokuvateollisuuden tuotoksista keskittyi näennäisen tyhjänpäiväiseen romanttiseen viihteeseen, johon oli leivottu reilu annos suoraselkäistä isänmaallisuutta, historiallista mytologiaa ja makeaksi kuorrutettua estetiikkaa – sekä tietenkin poliittisesti tarkoituksenmukaisia etnisiä stereotypioita, perhearvoja ja sukupuolirooleja.

Steven Spielbergin neljäs Indiana Jones elokuva leikittelee tyylilajitietoisesti amerikkalaisessa romanttisten seikkailuelokuvien kultakauden kerrostumissa. Sitä on mahtikampanjoin väitetty viihdyttäväksi, mutta viihteen merkkiteokseksi se on ylituotettu, varman päälle pelaava ja pitkästyttävällä tavalla itseään toistava. Esteettisesti koreaan pakettiin kääritty elokuva kertoo meille lapsekkaan ja asenteellisen tarina, jossa vilistää vieraiden kansojen alkukantaisia ali-ihmisiä, tyhmän tyrannimaisia neuvostoliittolaisia ja uusinta uhkaa edustavia ufoja.

Elokuvan kautta piirtyy kuva isänmaallisen miehekkäästä seikkailijasta, jonka edustaman globaalin ylimielisyyden ja arkeologisen hävityksen rinnalla Pääsiäissaarella rikottu moia-patsaan korva on kuin pikkuruinen pisara Niagaran putouksessa. Perinteisen romantiikan sijalla taas on nykyään muodikkaampaa ”aina lopulta perhe palaa yhteen vaikka äijää ei ole aikaisemmin pahemmin kiinnostanut” -köttiä.

mainos

Ylipäänsä elokuva ansaitsee tulla noteeratuksi Voiman elokuva-arvosteluissa lähinnä siitä syystä, että kesäkuussa ensi-iltojen tarjonta on vähäistä ja laatu heikkoa. (TR)

Steven Spielberg: Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta.

Elokuvateattereissa nyt. Kaksi tähteä.

_______________

Jari Tamminen & Tuomas Rantanen

  • 9.9.2009