Lukuaika: < 1 minuutti

Kutsu vapauteen

Arvostelussa Katja Ketun & Krista Petäjäjärven toimittama kirja Pimppini on valloillaan.

Katja Ketun ja Krista Petäjäjärven toimittaman Pimppini on valloillaan -kokoelman kirjopistoilla ja vaaleanpunaisilla kukkasilla koristeltu kansi ei ensimmäisellä silmäyksellä vakuuta. Mieleen muistuvat teinivuosien hempeät tyttökirjat, joissa oli söpöjä poikia, vaivihkaa vaihdeltuja lappuja, tirskahduksia ja tietenkin onnellinen loppu.

Mutta tässä kirjassa ei ole onnellista loppua. Pimppini on valloillaan avaa näkökulman kaikenikäisten naisten kovaan maailmaan, jossa oma minuus määrittyy tavalla tai toisella ulkopuolisten, etenkin miesten katseiden kautta. Pukeudummeko paljastaviin vaatteisiin omaksi iloksemme vai siksi, että toteutamme tällä tavoin vastakkaisen sukupuolen tahtoa?

Kirja on jaoteltu kuuden asiantuntijaesseen pohjalta seksuaalisen vallankäytön erilaisiin ilmentymiin. Faktatiedon ympärille kootut naiskirjailijoiden ja -toimittajien äänet muodostavat värikkään kokonaisuuden, jossa tarinat nivoutuvat yhdeksi toinen toistaan täydentäen.

Ikävä kyllä Pimppini on valloillaan ei tuo juuri mitään uutta. Se herättelee kuitenkin lukijaansa havainnoimaan seksuaalisilla kuvilla kyllästettyä ympäristöä ja median mahtia. Kirja on hyvää luettavaa paitsi tytöille ja naisille, myös pojille ja miehille. Kenties sitä voisi kuvailla jopa tulkiksi sukupuolten välillä.

Katja Kettu &
Krista Petäjäjärvi:
Pimppini on
valloillaan.
WSOY 2012.
250 s. Kolme tähteä.

Hanna Kärppä

  • 4.4.2012