Lukuaika: < 1 minuutti

Kuparinen rikki

Voutilainen vapautettiin kaikista syytteistä.

Image-lehden lokakuun numerossa on ”Susanna Kuparis -haastattelu”, jossa minua piinattiin journalistin ohjesäännön rikkomisesta.

Kirjoitin Voima-lehteen ja Fifiin kesällä ja syksyllä 2009 juttusarjan Helsingin sosiaalitoimen johtajan Paavo Voutilaisen kalustehankinnoista sekä kerjäläisprojektin kilpailuttamatta jättämisestä.

Voutilaisen huonekaluhankintoja ja sosiaalilautakunnan ohittamista käsitellyt juttu Miljardin euron mies johti kaupungin sisäisen tarkastukseen.

Sisäinen tarkastus ei löytänyt Voiman artikkelista virheitä, sen sijaan tutkiessaan huonekaluhankintoja tarkastusvirasto löysi sosiaalivirastosta muita epäselvyyksiä.

Sisäisen tarkastuksen raportti johti syytteeseen. Voima ja Fifi uutisoivat syytteen nostamisesta, mutta eivät käräjäoikeuden vapauttavasta päätöksestä maaliskuussa 2011.

Olisi pitänyt. Journalistin ohjeiden mukaan prosessi pitää seurata loppuun saakka: ”Jos tutkintapyynnöstä, syytteestä tai tuomiosta on julkaistu uutinen, asiaa on mahdollisuuksien mukaan seurattava loppuun saakka. Oikeudenkäynnin aikana ei pidä asiattomasti pyrkiä vaikuttamaan tuomioistuimen ratkaisuihin eikä ottaa ennakolta kantaa syyllisyyteen.”

Monet ovat lukeneet uutisen Voutilaisen vapauttavasta tuomiosta jo aikaisemmmin Ylestä, Hesarista tai iltapäivälehdistä. Silti on perusteltua, että Voimakin sen kertoo: Voutilainen on vapaa mies.

Käräjäoikeus ei ottanut kantaa Voiman ja Fifin juttujen todenperäisyyteen eikä niiden väitteitä ole tietääkseni kumottu missään. Silti käräjäoikeuden päätös on uutinen, joka myös Voiman ja Fifin olisi pitänyt julkaista ajallaan.

Lue Fifistä Susanna Kuparisen artikkelit Paavo Voutilaisesta, artikkelit löytyvät hakusanalla Voutilainen.

Susanna Kuparinen