Kun idealismi voittaa kuolemanpelon

Lukuaika: < 1 minuutti

Kun idealismi voittaa kuolemanpelon

Ajattelemmeko itse vai ajatteleeko ympäristö meissä?

TEATTERI Ajattelemmeko itse vai ajatteleeko ympäristö meissä? Vastaako ihminen teoistaan vai onko hän vain aikansa oire? Mikä erottaa ihmisen rotasta ja kumman hyväksi erotus olisi nähtävä? Montako kertaa ihmisen lasta on ammuttava, jotta sen saa hiljaiseksi? Saako eräitä sittenkään? Kuka on sinun majakkasi, kenen valossa suunnistat? Minkä arvoinen panos on ihmishenki, elämä toisten hyväksi?

KokoTeatterin näytelmässä Lipusta revitty tähti ollaan suurten kysymysten äärellä. Vahvasti yhteiskunnallisen näytelmän päähenkilöinä ovat Yrjö Kallinen, Betty Peltonen, Miklós Gimes, Jan Palach ja Anna Politkovskaja.

”Ensinnäkin minua kiinnostaa kysymys, mitä tapahtuu ihmisen mielessä silloin, kun hän valitsee idealismin ja kuolemanvaaran välillä. Toisaalta ottaa päähän se, miten Neuvostoliitto vaiensi sananvapauden ja miten Putinin Venäjä kohtelee toisinajattelijoita. Sitä paitsi suomalaisen teatterin yleinen viihteellistyminen ärsyttää”, Heikki Kujanpää kertoo näytelmän kolmesta lähtökohdasta. Kujanpää on yksi näytelmän neljästä käsikirjoittajasta. Muut ovat Helena Kallio, Jussi Nikkilä ja Anna Veijalainen.
Näytelmä muistuttaa katsojaa sananvapauden tärkeydestä. Nyky-Suomessa ihmisen henki ei tavallisesti ole uhattuna hänen mielipiteidensä takia.
”Meillä on sananvapaus, mutta käytämmekö sitä?” Helena Kallio pohtii.

Kallion mukaan näytelmä ei pyri luomaan päähenkilöistä marttyyrikuvaa.
”He olivat ihmisiä, jotka ajattelivat itse ja olivat eettisesti hereillä. Esimerkiksi Anna Politkovskaja ei voinut vaieta Tšetšeniassa näkemistään vääryyksistä, sillä se olisi tarkoittanut inhimillisistä perusarvoista luopumista.”

Lipusta revitty tähti, ensi-ilta 25.11. kello 19 Helsingin KokoTeatterissa.

Heidi Huhtala

  • 17.11.2009