Kulttuuria kolehtiperiaatteella

Lukuaika: 2 minuuttia

Kulttuuria kolehtiperiaatteella

Omaehtoinen TAJU-kulttuurikollektiivi pyörittää Jyväskylän sympaattisinta klubia.

Musiikkia, performanssitaidetta, installaatiota, improvisaatiota, runoesityksiä, nukketeatteria, vapaa lava. Vegaanisia leivonnaisia, teetä, kahvia, tunnelma. Ilmaiseksi.

Joskus asioiden jauhaminen onneksi sysää liikkeelle muutakin kuin loputonta maailmanparannusta.

”Istuttiin pikkusiskoni Emmi Huhtasen kanssa iltaa ja huomattiin, että meillä molemmilla oli aika samanlainen visio siitä, millaisia kulttuuritapahtumia me haluttaisiin. Semmoisia, joissa viinalla läträäminen ei olisi pääasia ja joissa kävisi mielenkiintoisia pieniä artisteja”, Noora Huhtanen muistelee klubitoiminnan alkua.

Noora Huhtasta ärsytti myös tyttöjen toimiminen lähinnä lipunmyyjinä poikien järjestämissä ja miesartistivaltaisissa tapahtumissa. Vuoden 2009 alusta lähtien siskosten ideoima TAJU-kulttuurikollektiivi on järjestänyt samannimistä klubia noin kerran kuussa lukukausien aikana Jyväskylän Kirjailijatalolla.

”Minua ja siskoani kiinnosti myös taloudellinen kokeellisuus ja lahjatalouskokeilu oli helpoiten yhdistettävissä kulttuuritapahtumaan. Kyse ei ole siitä, etteikö kulttuuritapahtumat olisi rahanarvoisia – mieluummin niistä maksaa kuin jostain muusta. Meitä kuitenkin kiinnosti, miten asiat toimisi, jos kaikki olisi ilmaista ja toimisi vaan kolehtiperiaatteella”, Huhtanen muotoilee.

Klubeihin onkin riittänyt sekä esiintyjiä, että kävijöitä, vaikka esiintyjiä pyydetään lupaamalla ainoastaan matkakustannukset. Keski-Suomen kirjailijat ry tukee tapahtumaa tarjoamalla tilan sekä pienen summan, joka kattaa matkakustannuksia ja klubijulisteiden painatuksen. TAJU-klubit jatkuvat taas lokakuussa Jari-Matti Nurmisen komennossa.

”Klubin ilmaisuus on toiminut, mutta useammin kuin kerran on järjestäjä ottanut rahat opintotuestaan tai sitten esiintyjä maksanut omasta pussistaan pakollisia kuluja. Kolehti-idea ei ehkä ole välittynyt kaikille. Eli vaikka kaikki on ilmaista, se ei tarkoita etteikö kolehtiin voisi jotain laittaa”, Nurminen toteaa.

Törmäsin TAJU-klubiin ensimmäisen kerran kun ystäväni hehkuttivat iltaa kuvaillen, kuinka he olivat istuneet kyyneleet valuen kuuntelemassa herkkää naisartistia. Vaikka omat kokemukseni ovat sen jälkeen olleet hilpeämpiä, klubin vaivaton mutta keskittynyt tunnelma vetoaa. Noora Huhtasen mukaan klubi onkin ehkä tunnetuin lämminhenkisestä ja välittömästä tunnelmastaan.

”Ehkä se myös joillekin voi vaikuttaa joltain elitistitapahtumalta sen takia, että ihmiset ovat oikeasti keskittyneitä niihin esityksiin, jotka voivat olla eri tavoin hyvin intensiivisiäkin. Todellakaan tarkoitus ei ole rajata ketään pois mutta klubi tapahtuu sillä ehdolla, että ennen kaikkea tullaan katsomaan esityksiä. Siellä on kuitenkin aina aikaa myös tavata ihmisiä ja hengailla”, Nurminen kuvailee.

Huhtanen ja Nurminen kertovat oppineensa tapahtuman järjestämisen perusteet nettiradio ja klubijärjestäjä Hearissa toimiessaan. He saavat klubin järjestämisen kuulostamaan helpolta ja vaivattomalta. Ihmiset kantavat kortensa kekoon, kun heiltä pyytää apua järjestelyissä. Klubilla tarjottaville vegaaniherkuille on löytynyt leipojia, ja tilan loppusiivouskin tapahtuu kuin itsestään yleisön voimin. Viimeistään tässä kohtaa yleisön ja TAJU-kollektiivin välinen kuvitteellinen raja-aita katoaa usein tyystin.

Molemmat kuitenkin kannustavat kiinnostuneita ottamaan yhteyttä. Syksyn aikana Nurminen aikoo aloitella toimintaa myös Tanssisali Lutakon kahvilassa. Myös klubitoiminnan laajentaminen Turkuun kiinnostaa, ja kollektiivi etsii sieltä parhaillaan sopivia tiloja.

”Kun TAJU-kollektiivia perustettiin, ajatus oli järjestää klubia ja jotain muutakin, mutta se muu on nyt rajoittunut yhden kälysen pienlehti TAJU-Zinen julkaisuun. Mutta edelleen siis ollaan avoimia sille, että jotain muutakin voi tapahtua”, Huhtanen sanoo.

TAJU-kulttuuriklubit lauantaisin 9.10., 13.11. & 4.12. kello 18-22, esitykset alkavat noin kello 18.30, Jyväskylän Kirjailijatalo, Seminaarinkatu 26. kulttuurikollektiivi-taju.blogspot.com

Teija Kaarakainen

  • 8.9.2010