Kukkaro kiinni

Lukuaika: < 1 minuutti

Kukkaro kiinni

Arvostelussa Laura Honkasalon kirja
Nuukaillen eli kuinka
pelastin kukkaroni
ja maailman.

Kuluttamisen karttaminen ja kohtuullistaminen on ollut muodikasta jo jonkin aikaa. Sosiaalisessa mediassa kohutaan projekteista, joissa esimerkiksi eletään tarkasti rajatulla garderobilla kokonainen vuosi tai vietetään erimittaisia ostospaastoja.

Tavarasuhteen tervehdyttämiseen tähtää myös Laura Honkasalon omiin kokemuksiin perustuva Nuukaillen-teos, jossa opetellaan säästämistä erityisesti ruoassa, kosmetiikassa ja vaatteissa. Honkasalon vinkit ovat yhdistelmä vanhan kansan neuvoja ja tätä päivää.

Pohdiskelevammissa jaksoissa kirjoittaja herättelee huomaamaan esimerkiksi brändien ja muoti- ja sisustusblogien vaikutuksen omaan kulutuskäyttäytymiseen. Ostanko Applen läppärin siksi, että se todella on muita käyttökelpoisempi, vai siksi, että laitteen omistaminen tuo sopivaa särmää identiteettiini?

Teos on kepeästi virtaava, mutta varsin toisteinen. Tämä tuo tekstiin jutustelun tuntua, mutta osaltaan hapertaa kokonaisuuden kirjallista eleganssia. Mitään uutta ja mullistavaa Honkasalo ei kirjallaan tarjoa, mutta muistinvirkistäjänä niksologia toimii mainiosti.

Laura Honkasalo:
Nuukaillen eli kuinka
pelastin kukkaroni
ja maailman.
Kirjapaja 2014. 200 s. Kolme tähteä.

Marjo Jääskä

  • 5.3.2014