Kirjoittanut Hannele Huhtala

Kukamitähäh Helsingin taidekentässä

Lukuaika: < 1 minuutti

Kukamitähäh Helsingin taidekentässä

Minna L. Henriksson on verkostoteoksessaan kartoittanut taidemaailmaa, siellä toimivien organisaatioiden ja henkilöiden välisiä yhteyksiä ja suhteita.

Minna L. Henriksson on verkostoteoksessaan kartoittanut taidemaailmaa, siellä toimivien organisaatioiden ja henkilöiden välisiä yhteyksiä ja suhteita. Teos oli esillä seinään piirrettynä tammi-helmikuun Taidehallin Export-Import-näyttelyssä, ja aiempi versio syyskuussa Oulun Taidemuseossa.

”Tätä ei ole tehty sen takia, että nyt Helsingissä käydään keskustelua”, Henriksson korostaa.

Versio, joka nyt julkaistaan Voimassa, on piirretty tammikuussa. Viivoja on tullut lisää sen jälkeenkin. Helsingin karttaa on värittänyt Kiasman johtajavalinta.

Aiemmin Henriksson on tehnyt vastaavat työt Istanbulissa, Belgradissa, Zagrebissa ja Ljubljanassa. Työmetodina on, että Henriksson seuraa ensin paikallista taidekenttää ja piirtää sen jälkeen kuulopuheisiin pohjautuvan kartan.

Karttojen vastaanotossa vaihdellut reaktiot innostuksesta loukkaantumisiin.

Henriksson ei ole kartassa itse.

”En ole piirtänyt itseäni yhteenkään karttaan. Tavallaan olen kartoissa, sillä onhan ne minun kokemukseni kautta piirrettyjä. Minusta menisi viiva kaikkiin. Haluan kuvata valtarakenteita, enkä ajattele kuuluvani niihin.”

Kuvataiteilija Henriksson on valmistunut Brightonin yliopistosta.

Kartta on julkaistu aiemmin Taide-lehdessä 1/2010.

Karttaa voi tutkailla täältä: Lataa PDF-tiedosto.

Hannele Huhtala