kuka mitä häh?

Lukuaika: 2 minuuttia

kuka mitä häh?

kuka mitä häh?

Heippa Voiman toimitus, olen 23-v. maailmanparantamista harrastava tupakanorja ja haluisin tietää, mitä tupakkaa voisin polttaa tukematta samalla George W. Bushin toimintaa rahoittavia amerikkalaisia tupakkajättejä. Onko Suomessa myynnissä esimerkiksi täysin eurooppalaisten firmojen valmistamia röökejä? Voisko Voima selvittää? Kiitokset jo etukäteen. Suski.

Moi Suski, kuten varmaan tiedät, tupakointi on epäterveellistä, ja tupakanviljely on ekologisesti erittäin haitallista hommaa. Mutta vastauksena kysymykseen, kyllä Suomessa myydään muitakin savukkeita kuin yhdysvaltalaisen Philip Morrisin valmistamia. Bushin vaalikampanjaa suurimmalla yksittäisellä rahasummalla tukeneen Philip Morrisin tupakoita myy Suomessa Amer-Tupakka. Lisäksi Suomessa tupakkaa myyvät brittiläis-yhdysvaltalainen British American Tobacco (BAT) sekä Ranskan ja Espanjan tupakkamonopolien fuusiosta syntynyt Altadis-yhtiö, joka osti viisi vuotta sitten yhdysvaltalaisen Reynoldsin Suomen-toiminnot eli entisen Rettigin tupakkayhtiön.

Amer-Tupakalla ja Philip Morrisilla on Suomen tupakanmyynnistä tällä hetkellä 70 prosentin markkinaosuus, eniten myydään LM:ää ja Marlboroa. Mutta kolmantena Suomen tupakkalistalla on ranskalais-espanjalaisen Altadiksen myymä suomalainen merkki Smart, jolla oli viimeisen mittauksen mukaan reilun kymmenen prosentin markkinaosuus. Tässä myydyimmät ei-yhdysvaltalaiset tupakkamerkit Suomessa.

Smart Suomen listakolmosta Smartia myytiin viime helmikuun ja toukokuun välisenä aikana 475 miljoonan savukkeen eli noin 24 miljoonan askin verran. Merkki tuli markkinoille vuonna 1967, silloin askissa oli oranssinvärinen kolmio. Vuonna 1995 valmistus päättyi, mutta 1999 merkki lanseerattiin uudestaan, eri näköisenä ja muihin merkkeihin nähden edullisemmalla hinnalla.

Pall Mall Pall Mallia valmistava BAT on brittiläis-yhdysvaltalainen yhtiö, mutta Pall Mall on konsernin sisällä tyystin brittiläinen merkki, rajatapaus siis. Pall Mallia myytiin viime keväänä noin kymmenen miljoonaa askia. Kuudentena Suomen tupakkalistalla.

Colt Altadiksen Colt on Rettigin vanha merkki, joka lanseerattiin vuonna 1968. Colt oli aikoinaan Suomen markkinajohtaja. Viime keväänä sitä myytiin kuusi miljoonaa askia. Suomen listan kahdeksas.

”Kulta-ykkönen” Savuke 1, 3 ja 5 ovat Altadiksen kotimaisia merkkejä, myynti viime keväänä reilu pari miljoonaa askia. Kymmenes Suomessa.

DT Entinen Downtown, Altadiksen suomalainen merkki. Prince Tanskalainen merkki, jota Suomessa myy tosin osittain yhdysvaltalainen BAT.

Blend Brittiläisen Gallaherin merkki, Suomessa myy Altadis

.

Gauloises Altadiksen kansainvälisesti myydyin merkki, ranskalainen.

Form Amer-Tupakan täysin kotimainen merkki.

West Mika Häkkisen ja Kimi Räikkösen tunnetuksi tekemä saksalaisen Reemtsman merkki, joka yrittää myös Suomeen.

Myyntiluvut ovat arvioita ja perustuvat markkinatutkimusyhtiö A. C. Nielsenin ScanTrack-mittaukseen.

Voima

  • 9.9.2009