Kirjoittanut susanna kuparinen

Kuka huijaa?

Lukuaika: 2 minuuttia

Kuka huijaa?

Tökerön propagandavideon jäljet johtavat Washingtoniin & The Nation lehden mukaan – Tampereelle.

Pian sen jälkeen, kun Israelin kommandojoukot olivat surmanneet yhdeksän Gaza-saattueen aktivistia, maailmalle alkoi levitä musiikkivideo.

Humanistipelleiksi ja palestiinalaisiksi sonnustautuneet esiintyjät laulavat We Con The World -parodiaversiota vanhasta maailmanparannusbiisistä. Feikkiaktivistit iloitsevat, että he kerjäsivät väkivaltaa saadakseen huomiota ja nyt koko maailman uskoo, että Gazassa nähdään nälkää.

Video levisi YouTuben kautta nettiin. Myös Israelin valtion lehdistötoimisto linkitti sitä lehdistötiedotteissaan, joita se lähetteli tiedotusvälineille ympäri maailmaa. Videota pidettiin mauttomana ja Israel joutui pyytämään anteeksi.

Videon tehnyt ryhmä on nimetään Latma. Kyseessä ei ole ihan harmiton lauma amatöörejä. Latma väsää Saturday Night Live -tyyppistä poliittista parodiaa ja sitä johtaa Caroline Glick, Jerusalem Postin toimituspäällikkö. Glick kirjoittaa blogissaan, että Latman takana on Center for Security Policy -asiantuntijaryhmä (CSP).

CSP:n päämaja sijaitsee Washingtonissa. Sen agendaan kuuluu USA:n sisä- ja ulkopolitiikka, kuten terrorisminvastaisen sodan lobbaaminen. Vaikutusvaltaisen järjestön johtajisto ajoi George W. Bushin ensimmäisellä kaudella niin äärimmäistä linjaa, että jopa Bushin hallinnon haukkana tunnettu Paul Wolfowitz halusi ottaa siihen etäisyyttä.

Nettilehti Salon.comin mukaan CSP:n listaamiin USA:n sisäisiin turvallisuusuhkiin kuuluu muun muassa eläköitynyt demokraattipresidentti, rauhannobelisti Jimmy Carter.

CSP:n perustaja ja johtaja Frank Gaffney toimi Reaganin kaudella USA:n puolustusministeriön virkamiehenä. Gaffney on väittänyt julkisesti presidentti Barack Obamaa piilomuslimiksi ja epäillyt, että Obama aikoo ujuttaa sharia-lain USA:han.

Vaikka CSP vaikuttaa lähinnä politiikan kulisseissa, se tunnetaan myös mediatempauksistaan. Se ylläpitää muun muassa Family Security Matters -webbisivustoa, joka muistuttaa amerikkalaista keskiluokkaa radikaalin islamin vaaroista.

Vuonna 2007 avattu sivusto ei ehtinyt toimia kauaakaan, kun se nousi otsikoihin julkaistuaan kirjoituksen, jossa vaadittiin presidentti Bushia ottamaan oppia Julius Caesarista ja nimittämään itsensä elinikäiseksi presidentiksi. Bushia kehotettiin pudottamaan ydinpommi Irakiin ”ja teurastamaan irakilaisia kunnes he tottelevat tai ovat kaikki kuolleita”.

CSP toimii yksityisten lahjoitusten turvin. Yksi taustatahoista on The Nation -lehden mukaan Tampereella kasvanut suomalaismiljardööri Poju Zabludowicz.

The Guardian</i> kirjoitti syksyllä, että Britanniassa asusteleva Zabludowicz on investoinut Länsirannan laittomiin siirtokuntiin. Hän rahoittaa brittiläistä pro Israel -lobbausjärjestöä Bicomia ja toimii sen johtokunnan puheenjohtaja.

Suomalaiset muistanevat Pojun viime kesältä, jolloin hän lennätti Suomessa keikkailleen ystävänsä Madonnan Pernajan-kesämökilleen.

Latman video on poistettu YouTubesta tekijänoikeusrikkomuksen vuoksi. Lähteet The Guardian, Wikipedia, www.centerforsecuritypolicy.orgwww.carolineglick.com, The Nation, www.salon.com.

Lue myös Jorma Mäntylän artikkeli Israel on aina oikeassa.

Susanna Kuparinen