Kirjoittanut jukka vuorio

Kuinka mies kaadetaan tunnissa

Lukuaika: 3 minuuttia

Kuinka mies kaadetaan tunnissa

Intersukupuolinen Diana Ball on maailman menestyneimpiä mies-naispainin pioneereja.

On myöhäinen arki-iltapäivä, kun urheilun ja viihteen monialayrittäjä Diana Ball saapuu Kiasman kahvilaan taksilla, tilaa smoothien ja istuu pöydän ääreen. Hän on yhtä aikaa näyttävä, intensiivinen ja kiehtova paketti.

Eikä vain minun mielestäni. Lähes 12 000 ihmistä seuraa Diana Ballin Facebook-päivityksiä. Hänelle omistetulla fanisivulla on reilut 18 000 tykkääjää.

Hän on kertonut olevansa intersukupuolinen. Intersukupuolisia ihmisiä syntyy Suomessa vuosittain joitakin kymmeniä, ja heillä voi olla sekä miehen että naisen biologisia tunnusmerkkejä.

Heidän sukupuoltaan ei voida määrittää sukupuoliominaisuuksien perusteella. Joissakin kulttuureissa intersukupuolisia on pidetty kolmantena sukupuolena, mutta länsimaissa heidät on yleensä plastiikkakirurgian avulla leikattu joko mies- tai naissukupuolen edustajiksi.

Suurelle suomalaiselle yleisölle Ball on tutuin Maria Veitolan tv-ohjelmasta, jossa hänet nähtiin kahden vuoden ajan studioemäntänä ja taustatoimittajana. Muutamissa jaksoissa Ball muun muassa kantoi miesvieraat sylissään kameroiden eteen.

Maailmalla hänet tunnetaan parhaiten kuitenkin painista. Mutta ei mistä tahansa painista, vaan lajista jota kutsutaan nimellä mixed wrestling.

Diana Ball, mikä laji sellainen on?

”Mixed wrestling tarkoittaa painia, jossa mies ja nainen ottelevat toisiaan vastaan. Olen paininut Yhdysvaltojen lisäksi ympäri maailman. Painissa olin kaksitoista vuotta 5–10 suosituimman joukossa koko maailmassa. Minua kehuttiin siitä, että olen naisellinen mutta äärettömän vahva sekä taitava.”

Kuinka tosissaan ottelut käydään?

”Miehet käyttivät kyllä kaikkia voimiaan minua vastaan. Eräänä päivänä Lontoossa painin kymmenen tunnin pituista ottelua kymmentä eri miestä vastaan. Voitin heidät kaikki. Olen lajista eläkkeellä, mutta vielä syyhyttäisi päästä pöllyttämään ukkoja. Joskus ehkä teen vielä muutamia kiertueita suosikkikaupunkeihini.”

Onko euroviisuvoittaja Conchita Wurst mies, joka on pukeutunut naiseksi, vai nainen, jolla kasvaa parta?

”Nyt täytyy muistaa, että Conchita Wurst on hahmo, jota Thomas Neuwirth -niminen mies esittää. Olen tulkinnut hänen sanomansa niin, että kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia riippumatta siitä, minkälaisiin vaatteisiin on pukeutunut tai kasvaako parta.”

Intersukupuolisen sukupuolta ei voida määritellä sukuelinten perusteella. Voiko kenenkään?

”Ei voida. Nainen, jolla on kulli, voi joillekin olla uhka, sillä kulli on vallan ja miehisyyden symboli. Tämä liittyy siihen, että kulli on alistava, vagina taas penetroidaan eli alistetaan. Miehen odotetaan olevan aina se osapuoli, joka hoitaa hommat. Mutta kun näin ei tarvitse olla, se on suurelle osalle miehistä erittäin kiihottava seikka.”

”Kyllähän varmaan kaikki tietää jonkun tosi hennon miehen tai rotevan naisen. Kyllä monet näistä naisista on sellaisia, että keskiverto-Jorman lätty lätisee, jos niikseen tulee.”

Oletko sä muuten koskaan vetänyt jotain lähentelevää äijää turpiin?

”Tossa On the Rocksin edessä kerran yksi känninen treenannut jamppa törmäsi muhun ja nostin sen kurkusta rakennusta vasten. Kysyin, että eikö se osaa kävellä suoraan. Jotain se huuteli, niin laitoin sen siististi asvaltiin ja istuin sen päälle. Sitten annoin avokämmenellä piiskaa perseelle oikein kunnolla.”

Miten sait ensimmäisen kerran tietoa intersukupuolisuudesta?

”Monesti epäselvillä sukupuolielimillä syntyneitä vauvoja leikellään joko naisen tai miehen suuntaan. Suunnan päättää lääkäri suunnilleen arpapelillä. Lääkäri voi erehtyä, ja silloin leikkaus tehdään aivan väärään suuntaan.”

mainos
Amanda Pasanen hymyilee. Teksti: "Äänestä luonnon ja inhimillisen yhteiskunnan puolesta. 232."

”Itse sain tietoa ensimmäistä kertaa murrosiässä, sillä vartaloni ei kehittynyt pojan vartaloksi. Yritin kaikkeni ollakseni poika ja peittelin vartaloani. Pyysin jopa lääkäriltä testosteronia, mutta onneksi en saanut.”

Mitä mieltä olet lasten sukupuolineutraalista kasvatuksesta?

”Tavallisesti oletetaan kaikkien tyttöjen pitävän pinkistä ja poikien sinisestä, pippelillisten autoista ja pimpillisten barbeista. Hämmästelen usein, kuinka idiootteja kakaroita hankkivat ihmiset voivat olla.”

Että mitä että?

”Se on primitiivinen, narsistinen tarve. En voi uskoa, että kaikki lapsia hankkineet olisivat niitä tahtoneet.”

Tarvitseeko lapsi isän ja äidin?

”Koko yhteiskunta perustuu heteroavioliitolle.”

Mutta lapsen kannalta?

”Lapsi voi joutua koulukiusatuksi sen takia, että vanhemmat ovat kaksi miestä tai naista. Lapsilla empatia ei ole vielä kauhean kehittynyttä.”

Välillä tuntuu, ettei se ole kehittynyt aikuisillakaan.

”Lapset eivät ennen kouluikää tuomitse ketään muulla kriteerillä kuin että onko ihminen mukava vai ei. Vasta koulussa alkaa esimerkin mukaisesti ihmisten karsinoihin laittaminen.”

Jos joku intersukupuolinen tai sukupuoli-identiteettinsä kanssa hapuileva nuori lukee tätä, minkälaisia terveisiä lähettäisit hänelle?

”Tulee aikoja, kun sinua ei ymmärretä lainkaan. Silloin sinun täytyy muistaa, että olet oman elämäsi seppä, elä rohkeasti sellaisena kuin olet. Tiedän, ettei se tule olemaan helppoa.”

Entä meille muille?

”Me intersukupuoliset joudumme elämään muiden luomien normien mukaan. Näiden muiden ihmisten tietotason aiheen tiimoilta katsoisin olevan tärkeää. Sukupuolinen syrjintä on yhtä traumatisoivaa kuin apartheid.”

Conchita Wurst Espoossa Serena Pop & rock -festivaalilla 29.8.

Jukka Vuorio