Kriminaalihuollosta

Arvio elokuvasta Profeetta.

Mikä on vankeinhoitolaitoksen funktio? Onko se yhteisiä sääntöjä rikkoneiden sopeuttaminen ja kouluttaminen yhteiskunnan jäseneksi? Mikäli nuori mies heitetään mitättömästä syystä murhamiesten joukkoon, onko odotettavissa, että linjan toisesta päästä putkahtaa yhteiskuntakelpoinen yksilö? Ehkä tuomion tarkoitus onkin rankaisu tai kosto.

Profeetan ohjaaja onnistuu väistämään gangsterielokuvien helmasynnin, glorifioinnin. Audiard’n vankilan kehystämä gangsteridraama tuo karun tunnelman iholle. Tätä kuvaa rikollisten toiminnasta ei ole todellakaan kovin helppo ihailla. Vankila edustaa mikrokosmosta, jossa vallitsee rajoittamaton vapaa kilpailu, kanssaihmiset ovat resursseja ja niitä hallinnoidaan tunteettoman kylmästi. Säännöt ovat kaikkien tiedossa, vartijat voi rinnastaa veroihin ja kilpailurajoituksiin. Verot ovat tehty kierrettäviksi ja rajoitukset rikottaviksi.

Jacques Audiard: Profeetta. Ensi-ilta 19.3. 4 tähteä.

Jari Tamminen

Kommentoi Facebookissa

Jari Tamminen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.