Kirjoittanut Oona Juutinen

Kraakverbod

Lukuaika: 2 minuuttia

Kraakverbod

Sananvalta: Amsterdam koventaa otteitaan jatkuvasti. Lain koura puristuu yhä tiukemmin kaikkien katukuvaan sopimattomien – talonvaltaajien, maahanmuuttajien, kodittomien, köyhien – ympärille.

Entinen Euroopan talonvaltauspääkaupunki Amsterdam koventaa otteitaan jatkuvasti. Lain koura puristuu yhä tiukemmin kaikkien katukuvaan sopimattomien – talonvaltaajien, maahanmuuttajien, kodittomien, köyhien – ympärille. Talonvaltaukset kokonaan kieltävä laki, kraakverbod, on ollut tapetilla moneen otteeseen. Maan ja sen suurimpien kaupunkien hallintoelimet eivät kuitenkaan ole päässeet sopuun siitä, missä muodossa laki toteutettaisiin.

Aiemmin oikeudenkäyntinsä hävinneiden talojen asukkaita on hätyytelty kolmesti vuodessa häätöaalloissa. Nykyään kämpästään voi lentää ulos yllättävissä tilanteissa ja mitä ihmeellisimmin perustein.

Pari kuukautta sitten ystävieni viiden talon rykelmästä häädettiin asukkaat pormestarin erikoisluvalla ja viattomat syntymäpäiväjuhlat saivat yllättävän käänteen. Poliisit saapuivat paikalle ilmeisesti saatuaan valituksen liian kovalla soivasta musiikista. Kun poliisien kanssa pyrittiin neuvottelemaan, pyysivät he puhemiehiksi päätyneiltä henkilöllisyystodistuksia nähtäviksi.

Kun passeja ei löytynyt, pistettiin pojat kovaotteisesti pakettiin ja putkaan. Itse synttärisankarikin sai siinä näyttävästi köniinsä. Ennen kuin huomasimmekaan oli katu täynnä mellakkapoliiseja. Ja jotta poliisin ja pormestarin äkkiväärä toiminta saataisiin näyttämään oikeutetummalta, kehitettiin häädöstä varsinainen mediapyykki. Lööpit kirkuivat aseelliseen taisteluun varustautuneista valtaajista. Lisäksi muistettiin mainita, että suurin osa häädön yhteydessä pidätetyistä ihmisistä oli ulkomaalaisia.

Ulkomaisia valtaajia ryöpytetään kansallisuuteen katsomatta, mutta silmätikukseen poliitikot ja lehdistö ovat jostain syystä valinneet Britannian ja Itä-Euroopan. Jos paikallisia lehtiä on uskominen, muodostavat ne jonkinlaisen uuden hyvän ja pahan akselin, jonka alueella sikiää jatkuvalla syötöllä uusia talonvaltaajia, joiden ainoa elämäntehtävä on tulla tänne ja aiheuttaa hollantilaisille kaikenlaista kiusaa. Hyviä valtaajia ovat hollantilaiset, etenkin jos nämä opiskelevat ja näyttävät suhteellisen siisteiltä, korkeintaan vähän hipeiltä. Pahoja ovat ne ulkomaalaiset ja mustiin pukeutuneet.

Ulkomaalaisia kiusataankin oikein urakalla. Hollannissa on yhä oikeus olla antamatta henkilötietojaan pidätyksen yhteydessä. Viime aikoina poliisit ovat kuitenkin keksineet uuden jekun. Kun syystä X pidätettyä valtaajaa ei rikoslain nojalla voi enää pitää sellissä, siirretään tämän paperit ulkomaalaislain kansioon ja itse valtaaja niin sanottujen laittomien maassa olijoiden säilöönottovankilaan. Ja sillähän passit ja muut paperit jo yleensä irtoavatkin, sillä ”henkilöllisyydeltään epäselviä” ihmisiä voidaan pitää säilöönottovankilassa puolitoista vuotta.

Myös oman kotimme suhteen elämme tällä hetkellä jännittäviä aikoja. Omistajalla on kaikki tarvittavat luvat talon purkamiseen, mutta koska lupaprosessissa harjoitettiin ilmeisen runsaasti vilunkipeliä, päätimme olla lähtemättä suosiolla ja pistää sen sijaan kapuloita rattaisiin niin pitkään kuin pystymme. Onneksi Hollanti on byrokratian luvattu maa, jossa papereita pyörittelemällä voi toisinaan tehdä ihmeitä.

Suomessa virastot pompottavat ihmisiä luukulta toiselle ja prosessissa kuin prosessissa voi ainoastaan hävitä. Täällä voi vaivaa näkemällä ja asioihin hieman perehtymällä saada jopa tuloksia aikaan. Ja niinpä me rustaamme valituksia toisensa perään virastosta toiseen ja aina vain ylemmille tahoille. Ei tätä taloa enää mikään pelasta, mutta kenties voimme pelata itsellemme hieman lisää aikaa.

Saa nähdä kuinka meidän käy, ulkomaalaisia kun olemme suurin osa, ja pukeudumme mustaankin vielä, mokomat terroristit.

Oona Juutinen