Kirjoittanut Olli Tammilehto

Kosovon Porkkalasta vaietaan

Lukuaika: < 1 minuutti

Kosovon Porkkalasta vaietaan

Maailma lyhyesti: Jostain syystä yksi osa Kosovoa, USA jättitukikohta Camp Bondsteel, jää toistuvasti huomiotta. Miksi?

Kosovon itsenäistyminen on suuri uutinen. Jo ennen itsenäisyysjulistusta tämä entisen Jugoslavian osa sai vuosien ajan reippaasti palstatilaa. Jostain syystä yksi osa Kosovoa, USA jättitukikohta Camp Bondsteel, jää toistuvasti huomiotta. Miksi?

Camp Bondsteelin rakennustyöt alkoivat heti Jugoslavian pommitusten päätyttyä vuonna 1999. Se oli valmistuessaan suurin USA:n Vietnamin sodan jälkeen rakentamista tukikohdista. 84 km pitkän piikkilanka-aidan rajoittamalla alueella on majoitustilat 7 000 sotilaalle. Sähköä tukikohta tarvitsee yhtä paljon kuin 
25 000 asukkaan kaupunki.

Tukikohta ei silti ole kelvannut uutiseksi esimerkiksi Helsingin Sanomille. Toisaalta lehti ei ole juuri kirjoittanut myöskään muista USA:n yli 700 sotilastukikohdasta, joita on 100 maassa. Riippumatta siitä, pidetäänkö näitä asekeskittymiä hyvinä vai huonoina, niistä raportoinnin luulisi kuuluvan itsestäänselvästi normaaliin journalismiin.

Sotilastukikohtien sivuuttaminen on silmiinpistävää erityisesti Suomessa, jossa on ollut vieraan vallan sillanpääasemia. Miltä esimerkiksi vaikuttaisi sellainen Suomen sodan jälkeisestä historiasta kertova teksti, jossa ei mainittaisi Porkkalan miehitystä?

Tai sellainen, jossa vaiettaisiin siitä, että Suomessa ei vuoden 1956 jälkeen ole ollut Neuvostoliiton eikä minkään muunkaan maan sotilastukikohtia?

Olli Tammilehto