Korsosta Hollywoodiin

Lukuaika: < 1 minuutti

Korsosta Hollywoodiin

Korso-elokuvan käsikirjoittajat Kirsikka Saari & Jenni Toivoniemi lämmittävät pakastepitsaa menestyksestä huolimatta.

Korso on lähiö Vantaalla. Se on myös Kirsikka Saaren ja Jenni Toivoniemen kirjoittaman pitkän elokuvan nimi ja tapahtumapaikka. Helsinkiläinen työpari ei kuitenkaan hakenut lähiöeksotiikkaa, gangstereiden kansoittamaa naapurustoa tai sosiaaliongelmien pesäkettä.

”Korso on tyypillinen suomalainen lähiö, jossa asuu kaikkia kansankerrostumia. Sellaisesta halusimme tehdä elokuvan, ei nostalgisesti mutta ei myöskään rankistelevaan gettotyyliin”, Toivoniemi kertoo.

Vaikka elokuva välttää lähiökliseet, sen Korsossa on oma tunnelmansa. Päähenkilö Markuksen, parikymppisen yksinhuoltajaäidin pojan aika kuluu eläväisessä baarissa ja autiossa teollisuustilassa.

Lähiöturisteiksi käsikirjoittajia ei voi kutsua. Molemmat ovat kotoisin lähiöstä. Kirsikka Saari kasvoi Itä-Helsingissä ja Jenni Toivoniemi syntyi Vantaan Hiekkaharjuun.

”Korsossa ja Itä-Helsingissä on sama asetelma, että melko varakas omakotitaloelämä ja toisaalta ne rankat kuviot voivat sijaita kilsan päässä toisistaan. Samaa koulua käyvillä lapsilla saattaa olla ihan eri tilanne ja mahdollisuudet”, Saari summaa.

Kaksikon elokuvassa Markuksen pikkusisko arpoo, lähteäkö lukioon. Se tuntuu yhtä suurelta siirtymältä kuin isoveljen suunnitelma New Yorkista.

”Se henkinen luokka on niin voimakas. Matka lukioon voi olla henkisesti paljon isompi hyppäys kuin maantieteellisesti”, Toivoniemi avaa.

”Kun leffassa Markus haaveilee New Yorkista ja katukoriksesta, on siinä jotain omakohtaistakin. Kyllä siinä piti itsekin monta vuotta kerätä rohkeutta ennen kuin alkoi lähestyä elokuvamaailmaa”, Saari paljastaa.

Eikä alalle pääsykään vielä ole tarkoittanut helppoja onnistumisia. Korsoa tehtiin yhteensä seitsemän vuotta, joiden aikana tuotantoyhtiö ja ohjaaja ehtivät vaihtua.

Seitsemän vuoden aikana Toivoniemi ja Saari ehtivät perustaa oman tuotantoyhtiön Tuffi Filmsin yhdessä ohjaaja Selma Vilhusen ja tuottaja Elli Toivoniemen kanssa.

Viime vuoden tammikuussa Jenni Toivoniemi haki Sundancen elokuvafestivaaleilla kansainvälisen sarjan palkinnon lyhäristään TreffitPitääkö mun kaikki hoitaa? puolestaan sai Oscar-ehdokkuuden.

”Tässä on ollut tämmöinen kiteytymä”, Saari naurahtaa ja jatkaa:

”Mutta vaikka nyt on humua, pian sitä taas istuu työhuoneella ja kattelee että ikkunat pitäis pestä…”

”… ja pakastepizzaa lämmittää”, hymyilee Toivoniemi.

Korso ensi-illassa 28. helmikuuta. Oscarit jaetaan 2. maaliskuuta. Haastattelu kokonaisuudessaan Fifissä.

Kaisu Tervonen

  • 5.3.2014