Korkkitammi

Lukuaika: < 1 minuutti

Korkkitammi

Poliittinen kasvi: Korkin valmistaminen korkkitammesta on oivallinen esimerkki uusiutuvan luonnonvaran kestävästä käytöstä.

Korkkitammi (Quercus suber) on ainavihanta tammilaji, jonka luontainen kasvualue on Välimeren ympäristö Lounais-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa. Korkkitammi kasvaa jopa 20-metriseksi, mutta on yleensä matalampi. Sen kasvutapa on kauniin kiemurainen ja korkkitammimetsät ovat silmää hivelevän kauniita.

Korkkitammen huokoinen kaarna sopii ilmavan kennorakenteensa takia moneen käyttötarkoitukseen. Korkkia käytetään muun muassa pelastusliiveissä, eristeenä, lattiamateriaalina ja kalastusvälineissä.

Tärkein käyttötarkoitus on kuitenkin aina ollut pullon korkkina. Jo Pompeijissa käytettiin korkkia viiniamforan tulppana.

Korkin valmistaminen korkkitammesta on oivallinen esimerkki uusiutuvan luonnonvaran kestävästä käytöstä. Korkkikaarnaa voidaan kuoria tammen pinnasta noin yhdeksän vuoden välein koko puun iän ajan. Puu ei kärsi kuorinnasta, kunhan herkkä korkkijälsi jää ehjäksi. Portugalissa on tiettävästi 220-vuotias korkkitammi, jonka kaarnasta on tehty jo 100 000 pullon korkkia.

Korkkitammimetsiä on kannattanut suojella, jottei viini haihtuisi ilmaan. Portugalissa laadittiin lakeja niiden suojelemiseksi jo 1200-luvulla, ja antiikin Kreikassa korkkitammien kaatolupa oli vain paspistolla.

Korkkitammimetsät ovat luontokohteina vertaansa vailla. Metsien suojissa elää monia uhanalaisia lajeja, kuten espanjanilves. Korkkitammimetsien katveeseen on jo vuosisatojen ajan kehittynyt puuta hyödyntäviä yhteisöjä ja erilaisia elinkeinon harjoittajia.

Metsä tarjoaa tammenterhot, sienet ja marjat ja palveleee vuohien laitumena. Sama metsä tuottaa korkkeja, maitotuotteita, terhoja ja marjoja.

Yhä useampi viinipullo suljetaan nykyään kierre- tai muovikorkilla. Kehitys on aiheuttanut paineita raivata korkkitammimetsiä muihin käyttötarkoituksiin. Välimeren ympäristössä kansalaisjärjestöt ovatkin heränneet kampanjoimaan luonnonkorkin puolesta. Biodiversiteetin ja paikallisyhteisöjen kannalta luonnonkorkki on paras valinta. Ja se poksahtaa ihanasti.

Sini Harkki

  • 9.9.2009