Kontrollin junamatka

Arvostelussa Bong Joon-hon elokuva
Snowpiercer.

Eletään vuotta 2031. Tai muutama harva ja valittu elää. Maailma on tuhoutunut ilmastonmuutoksen myötä. Ihmiskunnan viimeiset kiitävät loputonta kehää ympäri maapalloa Snowpiercer-junassa.

Le Transperceneige -sarjakuvaan (Lob, Legrand & Rochette) perustuva tarina etenee yhtä raivokkaan murskaavaa vauhtia kuin valkokankaan junakin. Junan takaosassa elävät köyhät ahtaasti kuin sillit suolassa. He ovat mukana vain junan eliitin suuresta armosta.

Kun takaosa nousee kapinaan ja hyökkää fiksun Curtisin (Chris Evans) johdolla vauraiden mukavaan etuosaan, junan välikerrokset alkavat paljastua herättäen yhä uusia kysymyksiä. Mistä ruoka tulee? Minne lapset katoavat? Kuka ylhäinen auttaa köyhiä?

Tässä ei kerrota vain sitä, millaiseksi maailma voi mennä tai miten tärkeää ympäristön suojeleminen on. Elokuva paljastaa, miten eriarvoisessa, kontrolloidussa ja alati manipuloitavassa maailmassa elämme jo nyt.

Bong Joon-ho:
Snowpiercer.
Ensi-ilta 11.7. 5 tähteä.

Iida Simes

Kommentoi Facebookissa

Avatar
  • 24.6.2014

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.