Koneisto kakoo

Lukuaika: < 1 minuutti

Koneisto kakoo

Olkiluoto Blockade -tapahtumassa mielenosoittajia riepoteltiin hengenvaarallisesti. Poliisilla on oppimisen paikka.

Poliisikoneistolla olisi ollut aikaa väkensä kouluttamiseen, ilmoitettiinhan Olkiluoto Blockade 28/8 -tapahtumasta kuukausia etukäteen. Niin ei selvästi tehty. Rivipoliisit ottivat pääasiassa rennosti, mutta ylempi johto toimi asiantuntemattomuudessaan myös tavoilla, jotka ovat lainvastaisia tai kyseenalaisia.

Blokkaajat käyttivät toisiinsa kytkeytyessään ketju- ja putkimenetelmää, jossa ranteeseen sidottu ketju koukutetaan putken sisällä. Tällaisen kytketyn ihmisrykelmän siirtämiseen tarvitaan vähintään kaksi nostajaa per henkilö, ellei tahallisesti haluta aiheuttaa kipua ja nivelrikkoja. Blokkauksessa neljä poliisia raahasi kolmea blokkaajaa tien sivuun. Tuskallinen vaaratilanne syntyi tarpeettomasti.

Rivipoliisien hyväksi on sanottava, että myöhemmin vastaava tilanne hoidettiin kuuden poliisin voimin.

Rivipoliisien joukossa oli muutama väärään ammattiin eksynyt. Kolme nuorta istui rauhassa tiellä, kun poliisi numero 604 otti yllättäen yhdestä istujasta otteen takaapäin niskasta ja leuan alta ja nosti. Liike on äärimmäisen vaarallinen, siksi perusteet rikostutkintaan ovat olemassa.

Poliisi ei huolehtinut liikenneturvallisuudesta. Eräs autoilija päästettiin ajamaan vauhdilla Olkiluodontien ja valtatie 8:n risteykseen, joka oli poliisin osoittama mielenosoituspaikka. Auto kaatoi pari polkupyörää ja oli ajamassa maassa istuvien ihmisten päälle, ennen kuin joukko mielenosoittajia ehti juosta väliin. Vasta sitten poliisi ohjasi kaahaajan pois alueelta.

Vielä vakavampi tilanne syntyi, kun Nostokonepalvelun 75 tonnin erikoisnosturiauto yritti kulkea mielenosoituspaikan läpi. Kuljettaja vilkaisi sivupeiliin ja alkoi peruuttaa takana olevien ihmisten päälle. Nämä ehtivät alta pois, mutta monsteri ruttasi takana ollutta oman firman autoa.

Nämä ankeudet eivät saaneet mielenosoittajien hilpeää mielialaa horjutetuksi. Majoituspaikassa nauru pyrskähteli, kun saimme tietää poliisin sulkeneen osittain ilmatilan Porin lennonjohdon alueella. Kukapa olisi aavistanut, että poliisi blokkaa meidän puolesta ilmatiet!

Lue lisää Fifistä: Kuvissa: Olkiluodon tiesulku & Näkökulma: Koneisto kakoo.

Olli-Pekka Haavisto

  • 13.9.2010