Kirjoittanut Hannele Huhtala

Kolme iloista kanaa

Lukuaika: 2 minuuttia

Kolme iloista kanaa

Eteläsuomalaisesta tehomunalasta vapautettiin kanoja.

Kaksi vapautetuista kanoista on toipunut todella nopeasti. Ne alkoivat saman tien nukkua orrella ja kuopsuttaa pehkua. Kolmas kana oli heikommassa kunnossa, se ei syönyt eikä juuri liikkunut”, Emma Nykvist kertoo. Nykvist on yksi kolmen hengen aktivistiryhmästä, joka vapautti kolme kanaa suuresta häkkikanalasta Etelä-Suomessa toukokuussa.

”Lattialla oli kuolleita kanoja, jotka näyttivät siltä, että ne olivat olleet lattialla kauan. Muutamia kanoja oli jotenkin päässyt pois häkistä. Ne istuivat nurkassa. Minä mietin kuinka usein joku ihminen todella tulee tänne sisään”, Nykvist sanoo. Hän lisää, että tila oli niin iso, niin aktivistit näkivät siitä vain pienen osan.

”Pari päivää sitten sain viestin, että kolmaskin kana on toipunut. Nyt se ymmärtää, mistä voi syödä”, Nykvist iloitsee.

Vapautus oli avoin, ja tekijät ovat kertoneet siitä omilla nimillään. Kolmen aktivistin ryhmä toimi itsenäisesti, tosin Oikeutta Eläimille -yhdistys on tiedottanut vapautuksesta.

Viime vuoden lopulla joukko eläinaktivisteja julkaisi kuvia suomalaisten tehotuotantotilojen karmaisevista oloista Oikeutta Eläimille -järjestön kautta. Silloin aktivisteja moitittiin nimettömästi toimimisesta ja salamyhkäisyydestä. Aktivisteja vastaan tehtiin lähes 50 rikosilmoitusta. Keskustelu siirtyi aktivistien mahdollisesti tekemiin rikoksiin nopeasti. Silloin keskustelu varsinaisesta asiasta eli eläinten oloista unohtui.

Eläinoikeusaktivismista keskusteleminen asiallisesti ei tunnu Suomessa olevan mahdollista, ja ruuantuotannon epäkohdista halutaan vaieta. Nykvistin mukaan ihmisiltä on tullut hyvää palautetta, mutta uutinen kanojen vapautuksesta ei ole juuri ylittänyt uutiskynnystä.

”Tapaus ei kiinnosta, koska kanalalle ei tapahtunut taloudellista tai muuta vahinkoa. Ovi ei ollut lukossa, emme murtaneet mitään”, Nykvist toteaa.

Kanat pääsivät uudessa kodissa lajitovereiden joukkoon. Niitä pidetään kuitenkin erillään muista siihen saakka, että ne vahvistuvat.

”Ennen kuin lähdimme tehokanalaan, päätimme ottaa vain kolme kanaa, koska meillä oli kolmelle uusi koti tiedossa. Ei sitä olisi voinut tilalla päättää, että milloin lopettaa, vai ottaako vielä neljännen tai viidennen kanan. Oli erittäin tärkeää, että kanoille oli koti. Otimme kolme suhteellisen hyväkuntoista kanaa. Niillä on parhaat mahdollisuudet toipua ja jatkaa tervettä elämää”, Nykvist kertoo.

”Eläimet ovat yksilöitä”, hän lisää. Vapautuksen tarkoituksena on muistuttaa siitä, että koko suomalaista tehotuotannon hyväksyvää eläinkuvaa pitäisi muuttaa.

”Minua huolestuttaa tehotuotantolaitosten ympäristövaikutukset. Ihmisten ruokailutottumukset vaikuttavat suoraan ilmastonmuutokseen.”

Vaasan seudulla asuva Nykvist näkee eläinten kurjaa kohtelua myös turkistuotannossa, mutta hän painottaa, että todellinen ongelma on jokaisen lihansyöjän lautasella.

Mitään syytettä ei ole nostettu Nykvistiä ja hänen aktivistikumppaneitaan vastaan.

”Oletimme että jotain sellaista tapahtuisi. Jos jotain on vielä tulossa, niin olemme kyllä valmiina siihen.”

”Toivomme, että ihmiset kiinnittäisivät huomiota eläinten kohteluun. Teimme vapautuksen avoimesti, jottei tätä pidettäisi jotenkin salaperäisenä toimintana. Olemme tavallisia ihmisiä. Toivottavasti joku innostuu esimerkistämme ja ajattelee, että hänkin voisi toimia näin.”

Häkkikanalat kielletään 2012

Hannele Huhtala