Kirjoittanut Hannele Huhtala

Kohti valoa

Lukuaika: < 1 minuutti

Kohti valoa

Arvostelussa Kaarina Davisin kirja Irti Oravanpyörästä.

Kaarina Davisin kirja on todella henkilökohtainen. Kirjassaan Rankka kutsumus (Nemo 2007) Davis tilitti sairaanhoitajan työn mahdottomia vaatimuksia. Irti oravanpyörästä kertaa lähtökohdat: rikkinäisen perheen ja nuoruuden, suorittajaluonteen, shoppailua rakastavan elämäntavan ja kulissien ylläpitämisen avioliitossa ja ystäville. Ei ole ihme, että Davis masentuu. Yllättävää ja rohkeaa on se, että hän irtisanoutuu ”huonosta” elämästä.

Kirja on virkistävä. Se sisältää yksityiskohtaisiakin ohjeita siitä, miten oma elämä otetaan takaisin haltuun. Davisille se tapahtuu muuttamalla Hämeenkyröön, ränsistyneeseen sukutaloon. Uusi elämä alkaa vastoinkäymisillä. Niistä huolimatta Davis kuvaa itseään hennoksi taimeksi, joka pyrkii kohti valoa.

Omat mielenkiintoiset luvut kirjassa on perunan, sipulin ja porkkanan viljelystä. Davisin tilaan kuuluu myös metsää. Metsänhoitoyhdistyksen asiantuntija olisi valmis kaatamaan kaiken, mutta Davis on onneksi kiinnostunut metsänsä suojelemisesta ja saa päinvastaisiakin neuvoja.

Davis ei ihannoi joutilaisuutta, vaan kehottaa elämään yhdessä luonnon kanssa. Se ei ole mikään helppo tie – pikemminkin täynnä kovaa mutta ilahduttavaa työtä, juuria ja rikkaruohoja.

Kaarina Davis: Irti oravanpyörästä. Nemo 2010. 288 s. Neljä tähteä.

Hannele Huhtala