Kirjoittanut susanna kuparinen

Kiviniemi venkoilee irti hallintarekisteristä

Lukuaika: < 1 minuutti

Kiviniemi venkoilee irti hallintarekisteristä

Hallintarekisteriuudistuksen alullepanija on kääntänyt takkinsa. Tai ainakin kelkkansa.

Keskustan Mari Kiviniemi ei kannata osakkeiden salaomistukseen tähtäävää lainsäädäntöuudistusta, jonka on laatinut silloisen hallinto- ja kuntaministeri Kiviniemen asettama valtiovarainministeriön työryhmä.

Työryhmän helmikuussa valmistuneessa, 500-sivuisessa lakipaketissa ehdotetaan, että myös suomalaiset sijoittajat voisivat salata omistuksensa suomalaisissa pörssiyrityksissä niin sanotun hallintarekisteröinnin suojissa. Salaamista ehdotetaan myös listaamattomien yritysten omistuksiin.

Uudistus on herättänyt pelkoa veronkierrosta ja avoimuuden vähenemisestä, sillä salaus piilottaisi myös lainsäätäjien ja päättäjien omistukset.

MTV3:n 45 minuuttia -ajankohtaisohjelma käsitteli toukokuussa hallintarekisteröintiä. Ohjelmassa muistutettiin, että lehdistö on selvittänyt muun muassa poliitikkojen lähipiirien omistuksia Arvopaperikeskuksen päätteiltä, jolloin paljastui ettei yksikään ministeri ollut ilmoittanut jääviydestään.

Hallintarekisteröinnin seurauksena omistukset eivät enää näkyisi Arvopaperikeskuksessa.

Lakiuudistus on kohdannut laajaa vastarintaa eduskunnassa ja mediassa. Yllättäen myös uudistuksen käynnistäjä sanoutuu siitä irti.

”En kannata tässä esitetyssä muodossa. Näyttää siltä, että emme tuossa esityksessä vielä pysty takaamaan sitä, että julkisuus on sellaista, että ei synny sitä harmaata taloutta”, Kiviniemi sanoo 45 minuuttia -ohjelmassa.

Kommentti on outo. Julkisuuden katoaminen on hallintarekisteröinnin automaattinen seuraus.

Voima julkaisi arvopaperiuudistuksesta reportaasin huhtikuussa. Työryhmän johtaja, VM:n Tuija Taos kertoi puhelinhaastattelussa, että työryhmän Kiviniemeltä saama nimenomainen tehtävä oli laajentaa hallintarekisteröinti koskemaan myös suomalaisia sijoittajia. Tämän voi lukea myös Kiviniemen allekirjoittamasta työryhmän toimeksiannosta.

45 minuuttia -ohjelman www.katsomo.fi/?progId=69414">voi katsoa netissä. Lue myös voiman juttu Veronkiertotemppu ja kuinka se tehdään ja katso aiheseen liittyvä videohaastattelu En minä vaan markkinavoimat.

Susanna Kuparinen