Kirje karhunpojalle

Lukuaika: < 1 minuutti

Kirje karhunpojalle

Maailma lyhyesti: Mordvalaisaktivistit moittivat Venäjän viranomaisia avoimessa kirjeessä presidentti Dmitri Medvedjeville.

Mordvalaisaktivistit moittivat Venäjän viranomaisia avoimessa kirjeessä presidentti Dmitri Medvedjeville. Kirjeen julkaisi mordvalainen Erzjan Mastor -lehti 20. toukokuuta. Aktivistien mukaan käynnissä on suomalais-ugrilaisten kansojen venäläistäminen, johon liittyy ortodoksisen kirkon hyökkäys mordvalaista perinneuskoa vastaan. Moskovasta 600 kilometriä kaakkoon sijaitsevan Mordvan tasavallan väestöstä 32 prosenttia on ersäläisiä ja mokšalaisia. Kaikkiaan mordvalaisia on Venäjällä lähes miljoona.

Kirjeessä ersän kielen pelastussäätiön johtaja Grigori Musaljov tuomitsee viranomaisten pyrkimykset vallata ja marginalisoida vähemmistöjärjestöjä. Viimeksi Marin kansan kongressi menetti itsenäisyytensä, kun puheenjohtajana toiminut marilaisaktivisti Vladimir Kozlov syrjäytettiin hallinnon ehdokkaan Larisa Jakovlevan tieltä. Mari Ušem -järjestön toiminta on lamaantunut painostukseen. Mordvassa vuonna 2006 perustettu Suomalais-ugrilainen keskus on viranomaisten kontrolloima.

Aktivistit kutsuvat kesäkuussa Hanti-Mansiassa järjestettävää Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressia näytelmäksi, jonka tarkoitus on peittää kansainväliseltä yhteisöltä se, että Venäjän hallinnon toimien seurauksena suomalais-ugrilaiset kansat ovat kuihtumassa. Viime vuonna Erzjan Mastoria ja ersän kielen suojelusäätiötä vastaan nostettiin syyte ”ekstremismistä”, kun ne olivat kritisoineet Mordvassa pidettyä suomalais-ugrilaista festivaalia ongelmien peittelystä. Festivaaleille osallistui Putinin kutsusta myös presidentti Tarja Halonen.

Ville Ropponen

  • 9.9.2009