Lukuaika: < 1 minuutti

Kirjallinen maanjäristys

Arvostelussa Karl Ove Knausgårdin kirja Taisteluni.

Ruotsissa asuva norjalainen Karl Ove Knausgård on pistänyt Skandinavian kirjallisuuspiirit sekaisin. Kuusiosainen omaelämäkerrallinen Min Kamp -sarja on syystäkin vähintään keskisuuri kaunokirjallinen maanjäristys.

Tunnustuksellinen kirjallisuus on vanhaa perua, ja meiltäkin löytyy hienoja genren edustajia, mutta Knausgårdin ote on niin rehellinen ja suora, että harva on aiemmin edes uskaltanut pyrkiä vastaavaan.

Sarjan ensimmäinen osa saa alkunsa kirjailijan isän kuolemasta. Seuraavat 500 sivua tarina velloo ajassa edestakaisin niin koukuttavasti, että lukemista on täysin mahdoton lopettaa. Isän hautajaisjärjestelyt muodostavat taustan tapahtumille, jotka sijoittuvat pääasiassa nuoruuteen. Esseemäiset osiot tuovat omaperäisen ja älykkään lisän muutoin arkiseen ja tunnistettavaankin tarinaan.

Knausgård on ollut kahdesti ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Min Kamp -sarjan käännösoikeudet on myyty 15 maahan, ja jokunen oikeustapauskin on vireillä. Vasta ensimmäinen osa on käännetty suomeksi, ja seuraavia joudutaan odottelemaan, joten suosittelen jokaiselle pikaista ruotsin tai norjan kielen kurssia, jos kouluopit ovat päässeet ruostumaan.

Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Like 2011. 500 s. Viisi tähteä.

Jan Liesaho

  • 4.4.2012