Lukuaika: < 1 minuutti

Kiltti Rouva Presidentti

Aleksi Bardyn dokumentti Rouva Presidentti kertoo ennakkomateriaaliensa mukaan ”epätavallisesta ammatista ja naisesta ammatin takana”. Käytännössä elokuva kertoo presidentistä työssään.

Varovaista askelta yksityisyyden puolelle edustavat lähinnä kuvat Tarja Halosesta kohentamassa kampaustaan ennen kokousta ja sytyttämässä omin käsin valoja sähkökatkaisijasta.

Vaikka aineistoa on kuvattu puolentoista vuoden aikana, elokuvan pohjana on vain rajallisesti raakamateriaalia. Se näkyy lopputuloksessa – kontrolloimattomia tilanteita ei juurikaan ole. Elokuva kiinnostaakin poliittisen näkökulmansa takia.

Jo alkuun tehdään selväksi, että Halonen puolusti Setan puheenjohtajana seksuaalivähemmistöjä yleisen oikeudenmukaisista syistä eikä omaa asiaansa ajaakseen. Vielä painokkaammin korostetaan Halosen roolia feministinä ja globaalin oikeudenmukaisuuden asianaisena.

Elokuvan pääviesti on se, että Halosen edustama 1960-luvun idealismi ei ole kuollut.

Henkilökuvana elokuva todistelee, ettei Halonen ole poliittisten vastustajien kuvaama pahantuulinen näpäyttelijä vaan terävä, huumorintajuinen, sydämellinen välittäjä.

Rouva Presidentti on ammattitaitoisesti rakennettu poliittinen pr-elokuva ex-presidentistä.

Aleksi Bardy: Rouva Presidentti. Elokuvateattereissa nyt. Neljä tähteä.

Katso Fifistä Voima-TV:n Bardy-haastattelu.

Tuomas Rantanen