Kiista Senegalin kalavaroista kärjistyy

Lukuaika: < 1 minuutti

Kiista Senegalin kalavaroista kärjistyy

Senegalin merialueilla kalakannat pienenevät, mutta ulkomaalaisille kalastajille myönnetään silti lupia.

DAKAR (IPS) Senegalin pienkalastajat vastustavat hallituksen ulkomaalaisille kalastusaluksille myöntämiä kalastuslupia.

Kalavarannot ovat huvenneet. Kalastajat vaativat Senegalin ammattikalastajia edustavan Gaipes-järjestön johdolla ulkomaalaisten lupien perumista. Vaatimus koskee muun muassa 22:ta ulkomaalaisille kalastusaluksille vuonna 2010 myönnettyä lupaa. Senegalin vesillä on kalastusaluksia muun muassa Venäjältä, Belizestä ja Ukrainasta.

Kalastus on yksi Senegalin pääelinkeinoista. Noin 600?000 ihmistä saa siitä elantonsa. Vuonna 2009 kalastus muodosti 13 prosenttia Senegalin viennistä ja 1,7 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Afrikan Greenpeacen mukaan suuret kalat ovat Senegalin vesistöstä lähes loppuneet. Ruokapöytiin päätyy vain sardiineja, makrilleja ja muita pieniä kaloja.
Gaipesin pääsihteerin Dougoutigui Coulibalyn mukaan ulkomaalaiset alukset kalastavat maan aluevesillä laittomasti, ilman asianmukaista viranomaiskäsittelyä. Hallitus on asiasta toista mieltä. Maan meritalousministerin Khouraïchi Thiamin mukaan ulkomaalaisilla aluksilla on senegalilaisia tarkkailijoita.

”Valtiovarainministeriö perii 35 dollaria jokaisesta kalastetusta kalatonnista”, ministeri kertoo. ”Senegal on tehnyt itsenäisen päätöksen hyödyntää osan kalavaroista, jotta valtion talous hyötyisi niistä naapurimaiden tapaan.”

Jos hallitus ei peru ulkomaalaisten kalastusalusten lupia, Kansallisen pienkalastajien yhteenliittymän CNPA:n pääsihteeri Sada Fall uhkaa sitä suoralla toiminnalla. ”Jos lupia ei peruta, me häädämme ulkomaalaiset alukset vesiltämme keinolla millä hyvänsä.”

Voimassa 3/2011 julkaistiin Kukka Rannan artikkeli EU:n rosvokalastuksen yhteydestä pakolaisvirtoihin.

IPS

  • 2.5.2011