Lukuaika: 2 minuuttia

Kiinan palomuuri

Olympialaisten aikana sensuuria höllennettiin. Nyt kuri on taas tiukentumassa – valvonnan välineenä Linux.

Riippumattoman Radio Free Asian mukaan kaakkoiskiinalaisen Nanchangin kaupungin kulttuurivirasto on määrännyt kaupungin noin 600 internet-kahvilaa vaihtamaan koneidensa Windows XP -käyttöjärjestelmän kiinalaisvalmisteiseen Red Flag Linuxiin. Viranomaisten mukaan kyse on piratismin torjunnasta.

Aiemmin viime vuonna kiinalaiset internetkahvilat määrättiin myös asentamaan koneisiinsa tunnistinlaitteet, jotka mahdollistavat verkkoselailun ainoastaan kiinalaisen henkilökortin avulla.

Avoimeen lähdekoodiin perustuva Linux-pohjainen järjestelmä tuntuu ensi kuulemalta erikoiselta valinnalta viranomaiselle, joka haluaa nimenomaan yhtenäistää ja valvoa käytettäviä järjestelmiä. Linux-asiantuntija Kai Puolamäen mukaan juuri avoimuus saattaa kuitenkin olla operaation avainsana.

”Windows on suljettu järjestelmä. Ehkäpä Kiinassa on ajateltu, että Linuxiin voi olla helpompi ujuttaa ikään kuin jotain ylimääräistä, jolla koneen ja verkon käyttöä voidaan tarkkailla.”

Puolamäen mukaan avoimeenkaan koodiin sisällytetty ylimääräinen aines ei välttämättä paljastu, jos ohjelmisto jaetaan käyttäjille valmiina pakettina ilman pääsyä varsinaiseen lähdekoodiin.

”Mikäli olen oikein ymmärtänyt, Red Flag Linux ei ole täysin avoin ohjelmisto, kuten Linuxin ideaan kuuluisi. Toisaalta, koska sen valmistaja on tiiviissä yhteydessä valtioon, en olisi yhtään yllättynyt, jos sen kohdalla ei noudatettaisi kaikkia vapaan lisensoinnin sääntöjä.”

Red Flag Linuxin on kehittänyt Kiinan Tiedeakatemian Software Research Institute 1999. Kehitysprojektin takasi taloudellisesti valtion omistama ShangHai NewMargin Venture Capital -yritys.

Puolamäen mielestä on johdonmukaista, että hallinto haluaa vaikuttaa siihen, mitä tietokonejärjestelmiä ihmiset käyttävät.

”Jos olisin salainen poliisi, tahtoisin itsekin, että kaikilla käyttäjillä on käytössään samanlainen ohjelmisto sen varalta, että siihen pitää päästä nopeasti käsiksi. Sikäli vaihto-operaatio kannattaa, vaikka mukana ei olisikaan erityisiä valvontavälineitä”, Puolamäki pohdiskelee.

”Yhtä ongelmallista on, että Suomessa keskeistä it-infrastruktuuria rakennetaan vain suljetun Windows-järjestelmän päälle.”

Suomessa avoimen lähdekoodin läpinäkyvyyttä ja jäljitettävyyttä on pidetty demokratian takeena ja muun muassa sähköistä äänestämistä on siksi vaadittu Linux-pohjaiseksi.

_______________

Merkkivuosi

Kiinassa alkoi tammikuussa Härän vuosi. Jopa 300 kiinalaisen toisinajattelijan ja aktivistin joulukuussa allekirjoittama, demokratiaa ja lakien noudattamista vaativa verkkovetoomus Charter 08 on epäilemättä keskeinen syy kiinalaisen internetin uusiin sensuuritoimiin.

Vetoomuksen tai sen aiheuttamien vastatoimien ajankohta ei myöskään ole sattuma, sillä alkaneena vuonna Kiinassa vietetään kolmea merkittävää vuosipäivää: vuonna 1949 perustettiin kommunistinen puolue, vuonna 1959 tiibetiläisten voimistunut vastarinta johti Dalai-laman maanpakoon, ja vuonna 1989 Taivaallisen rauhan aukiolle kokoontuneiden demokratia-aktivistien protesti tukahdutettiin väkivaltaisesti.

_______________

Jutun pitkä versio Fifissä.

Jussi Förbom

  • 9.9.2009