Kirjoittanut maria karuvuori

Kierrätetty omakuva

Lukuaika: < 1 minuutti

Kierrätetty omakuva

Taiteen virtaukset vaihtelevat, mutta omakuvan teema pitää suosionsa sukupolvesta toiseen.

Näyttely Taiteen virtaukset vaihtelevat, mutta omakuvan teema pitää suosionsa sukupolvesta toiseen. Aihe on toisaalta niin henkilökohtainen ja toisaalta niin yleismaailmallinen, että siihen on mahdollista löytää edelleen tuoreita lähestymistapoja.

Millaisen kuvan nykyajan ihminen itsestään valmistaa, kun muodoksi annetaan nukke? Vastauksia voi löytää Tampereen Hirvitalolla järjestettävästä Ihmisen kuva -nukketaidenäyttelystä, johon on voinut osallistua kuka tahansa.

Näyttelyn omakuvanukkeja on tehty kevään aikana järjestetyissä työpajoissa, ja myös itsenäisesti valmistettuja töitä on ollut mahdollista toimittaa näytteille.

Ihmisen kuvaa on ollut järjestämässä noin seitsenhenkinen työryhmä. Näyttelyn synnystä kertoo tamperelaistaiteilija Stina Riikonen.

”Idea lähti kehittymään Sannan ehdottaessa minulle teatterinukkien askartelua. Aloin ajatella ideaa vähän laajemmin, josko nukkeja voisi tehdä kaikille avoimessa työpajassa. Omakuva-ajatus tuli mukaan, ja idea kehittyi näyttelyksi.”

Omakuvanuken ideaa on ollut mahdollista ja jopa suotavaa tulkita ja venyttää luovalla ja persoonallisella otteella. Nukke voi esittää henkilöä myös symbolisesti. Runsas kierrätysmateriaalien käyttö on osa näyttelyn filosofiaa: järjestäjät ovat kannustaneet osallistujia tarkkailemaan ympäristöään uusin silmin ja löytämään vanhoille ja rikkinäisille tavaroille tai kotipihan varvuille uutta käyttöä nuken osina tai koristuksina.

Ihmisen kuva -näyttely Pispalan Hirvitalolla 6.–27.6. Ilmaiset avajaiset lauantaina 5.6. kello 18–22 nukketeatterin, musiikin & performanssin merkeissä. www.ihmisenkuva.net.

Maria Karuvuori