Kirjoittanut Jari Tamminen

Kiasmasta skutsiin

Lukuaika: < 1 minuutti

Kiasmasta skutsiin

Hiphopin hämyilijä Matti Pentikäinen siirtyi valtion leipiin. Ääni-installaatio Strip on osa Kiasman kymmenvuotisjuhlintaa.

Matti Pentikäinen elää hetkessä. ’Aika’ on jotain sellaista, joka tapahtuu muille. Haastattelu alkaa reilusti myöhässä: ensin vaippapyykit pidättelevät tuoretta isää kotona, sitten pitää palata puolimatkasta hakemaan unohtunutta kännykkää.

Taiteilijanimellä Mattip esiintyvä Pentikäinen on osa kokeellista hiphop-yhtye Ceebrolisticsiä, joka tunnetaan hissukseen edistyvistä projekteistaan. Uusi levy luvattiin ilmestyväksi vuonna 2005. Sitä odotellaan edelleen.

”Ei tämä oleminen loputonta jumitustakaan ole ollut”, toteaa Kiasman kahvion pöytään istahtanut Pentikäinen. ”Tässä on melko monta projektia käynnissä samanaikaisesti.”

Haastattelu keskeytyy tämän tästä. Kiasman tilausteos Strip vaatii Pentikäisen huomiota, samoin illan Ceebrolistics-keikka. Mattip lupaa kyselijöille pikaista keskittymistä asiaan.

Stripin takana on Katusea-kollektiivin operatiivinen osa Mi Ni Ma. Pentikäisen lisäksi samaisesta kollektiivista teosta tekevät Rrimöykk ja Niclas Kristiansson.

”Äänitämme etukäteen ääniä, joita Kiasmassa kuuluu silloin kun rakennus on tyhjä. Meitä kiinnostaa se, minkälaista ääntä ja kohinaa tällaisesta talosta lähtee. Miten talo toimii äänilähteenä ja miten tyhjää taloa voi ohjelmoida ja säveltää. Teoksesta tulee kolmen tunnin improvisoitu biisi.”

”Vaikka itse teos ei ole toisinnettavissa, tarkoituksemme on kehittää käyttöliittymä, johon voi jatkossa liittää muitakin ääniä. Sen kanssa voi mennä vaikka metsään.”

Lopulta Pentikäistä hoputellut kaksikko, Kiasman ääniteknikko sekä illan keikasta kysellyt Roopek ilmestyvät seuraamme. Pentikäisellä ei vieläkään tunnu olevan kiire minnekään. Muiden kärsimättömyys ei tartu, vaan juttu jatkuu.

”Jokainen vähänkään ajatteleva tyyppi varmaan huomaa, että meidän yhteiskuntamme ei toimi ihan ideaalilla tavalla”, Pentikäinen väittää.

”Käyn siitä tulikivenkatkuisia keskusteluja lähipiirin kanssa. Väittelin kiivaasti omissa polttareissani veljeni ja lapsuudenystävieni kanssa siitä, että persaukisena taiteilijanakin haluan syödä kotimaista luomuruokaa. Meidän aikamme edellyttää tiettyä ehdottomuutta valinnoissa.”

Kiasman 10-vuotisjuhlateos Strip avoimena yleisöpäivänä 31.5. Kiasma-teatterissa kello 12–15. Teatteriin voi poiketa hetkeksi tai kuunnella esityksen kokonaan. Matti Pentikäisen Save the King -sooloalbumi Voiman levyarvosteluissa.

Jari Tamminen