Khrisnan kymmenen avatarta

Lukuaika: 2 minuuttia

Khrisnan kymmenen avatarta

Arvostelussa Kaisa & Christoffer Lekan sarjakuvateos Time After Time.

Arvostetulla Puupäähattu-sarjakuvapalkinnollakin palkitun Kaisa Lekan tuotanto tunnetaan huolella suunnitelluista sarjakuvakirjoista, pelkistetystä piirrostyylistä ja hindufilosofisista ajatuksista.

Lekan yhdessä puolisonsa kanssa luoma uusi teos Time After Time keroo Krishna-jumalan seikkailuista maan päällä erilaisina uudelleensyntyneinä hahmoina eli avatareina. Kehystarinassa omaelämäkerralliset hahmot Kaisa-hiiri ja Christoffer-ankka selittävät tarinoiden taustoja ja pohtivat niiden merkityksiä tämän päivän ihmiselle.

Hindulaisia tarinoita ei etenkään sarjakuvamuodossa ole Suomessa paljon saatavilla, joten Time After Time on jo kulttuuriteko sinänsä. Vaikka kirja on englanninkielinen, se avautuu kohtalaisella kielitaidolla. Monimutkaisetkin asiat on selitetty yksinkertaisesti.

Jumaltarujen tarkoituksena on usein opettaa oikeasta ja väärästä. Krishna-myyteissä hyvä voittaa pahan paitsi voimalla myös oveluudella ja tietysti luottamalla Jumalaan. Krishnalla on eri avatareina erilaisia inhimillisiä piirteitä, ja jumaliakin koetellaan. Näissä tarinoissa yksi Krishnan avatareista on Buddha.

Krishna ottaa välillä myös eläimen hahmon. Kaiken elävän kunnioittaminen onkin yksi kirjan moraalisista opetuksista.

Elämän pyhyys ei kuitenkaan poista kuoleman välttämättömyyttä. Kuolemahan on vain vaihe, joka edeltää jälleensyntymää, ja seuraavassa elämässä joudutaan oppimaan edellisen elämän virheistä. Karman laista ja elämän kiertokulusta revitään huumoria, jossa nauretaan inhimillisille heikkouksille.

Toinen kirjan moraalinen opetus on se, että pelastua voi jalostamalla mieltään ja luopumalla materiasta.

Tarinat ja moraaliset ohjeet sidotaan nyky-yhteiskuntaan hyväntahtoisen ymmärtäväisesti, mutta ei kritiikittä. Etenkin ohjetta materiaan takertumattomuudesta käsitellään hyväntahtoisella huumorilla – eihän se koske kirjoja, eihän!

Suomalaiseksi sarjakuvaprojektiksi kirja on poikkeuksellisen suuren kansainvälisen tekijätiimin tuotos. Kirjan oheen on kansainvälisesti tuotettu muun muassa musiikkia, värikästä fonttitaidetta ja lekamaiseen tapaan kirjaprojektia varten erikseen suunniteltu pakkauspaperi sekä postimerkit, joilla kirja postitetaan.

Kirjan värityksestä vastaa pariskunnan ystävä Tuomas Mäkinen, josta kerrotaan sarjakuva-albumissa Audarya Lila: The
Death of Tuomas Mäkinen
.

Vaikka kirja on itsessään komea teos, se on vasta alkua hindumytologian sarjakuvasovituksille. Kirjan lopussa vihjataan, että seuraavana sarjakuvaprojektina on Bhagavad Gita, tärkein Krishna-jumalan opetuksista kertova teos.

Kaisa & Christoffer Leka: Time After Time. Absolute Truth Press 2014. 304 s. Viisi tähteä.

Miia Vistilä

  • 4.6.2014