Lukuaika: < 1 minuutti

Khan opettaa Karjaalla

Nettiopisto Khan Academy haluaa tarjota ilmaista 
maailmanluokan koulutusta kaikille.

Opettaja Markus Kaukonen on kirjoittanut Karjaan lukion matematiikan tunnilla taululle ohjeen, jollaista ei tiettävästi lue missään muussa suomalaisessa luokassa: ”Tee Khania tai kirjasta s. 129–136.”

Ryhmän oppilaat ovat syksyn ajan opiskelleet Khan Academyssa, joka on bengalilais-amerikkalaisen rahastonhoitaja Salmar Khanin vuonna 2006 perustama nettiopisto.

Opisto sai alkunsa Khanin YouTubeen lataamista videoista, joissa hän opettaa serkkutytölleen matematiikkaa. Niitä katsoivat tuhannet.

Khan päätti lopettaa päivätyönsä ja kehittää opistoaan. Nyt matematiikan lisäksi luonnontieteitä, finanssi- ja taloustieteitä sekä historiaa ja taidehistoriaa käsitteleviä ilmaisia opetusvideoita on katsottu yli 204 miljoonaa kertaa.

Matematiikan oppilaat voivat tehdä netissä laskuja ja saada niistä palkintoja.

Opettajat voivat seurata oppilaiden edistystä Khanin sivuston kautta. Siellä näkyvät nekin, jotka luokassa arastelevat tuoda ongelmiaan esiin.

Vielä Khan Academyn opetustarjonta on suppeaa, videot ovat yksinkertaisia ja kielivalikoima on rajallinen. Nettiopiston lupaus ”ilmaisesta yliopistotason koulutuksesta kaikille” on kuitenkin saanut tuulta alleen: voittoa tavoittelematonta opistoa ovat tukeneet muun muassa Bill Gates ja Google.

Khania apuna käyttäneet yhdysvaltalaiset seiskaluokat ovat parantaneet tuloksiaan keskimäärin noin 20 prosenttiyksiköllä.

Entä karjaalla?

Tunnin jälkeen luokkaan jää Otto Danskanen. Hän kertoo käyttäneensä Khania vähän ja tehneensä enemmän tehtäviä kirjasta.

”Olin aluksi skeptinen Khanin suhteen, mutta lopulta pääsin sisään. Khanin tehtävät olivat vähän helpompia ja niitä oli hauskempi tehdä.”

Sekä opettaja ja oppilas suosittelevat ainakin tutustumaan Khaniin. Alkuvaikeuksiin saa tukea Kaukosen blogista, jossa hän kertoo Karjaan kokeilusta.

Khan Academy

Markus Kaukosen blogin löydät täältä.

Petri Rautiainen

  • 5.11.2012