Kirjoittanut Hannele Huhtala

Ketjulla kiinni kohtalossa

Lukuaika: < 1 minuutti

Ketjulla kiinni kohtalossa

Arvostelussa Donna Tarttin kirja Tikli.

Tikli on vetävä ja traaginen teos nuoren miehen elämästä Yhdysvalloissa. Tarina alkaa pojan elämää järkyttävästä taidemuseon räjähdyksestä ja äidin kuolemasta ja jatkuu aina aikuisikään saakka. Teemoja ovat kasvaminen, oikeudenmukaisuus ja ystävyys.

Keskeinen osa teosta on hollantilaisen Fabritiuksen maalaus ketjulla sidotusta tiklistä, pienestä lemmikkilinnusta, joka on kyvytön lentämään. Kirjaa lukiessa tekee mieli lähteä Haagiin nähdäkseen maalauksen. Kirjan kuvakopiosta on vaikea saada kaikkia sävyjä irti.

Viimeisille sivuille Donna Tartt yrittää aivan turhaan haalia koko maailman moraaliopit ja kirjallisuushistorian viitteet. On ymmärrettävää, että järkälettä on ollut vaikea lopettaa.

Kun Tartt vieraili toukokuussa Suomessa, hän kertoi halunneensa elää itse yhtä pitkän ajan, jonka kuvaa kirjan päähenkilön elämää. Hän kirjoitti Tikliä 11 vuotta. Tarttin edellinen teos Pieni ystävä ilmestyi 2002. On häkellyttävää, että joku paneutuu aiheeseensa niin syvällisesti.

Tänä vuonna Tiklistä Pulitzerilla palkittu Tartt valittiin Time-lehden valitseman 100 vaikutusvaltaisimman henkilön joukkoon.

Donna Tartt: Tikli.
Suom. Hilkka Pekkanen.
WSOY 2014. 842 s.

5 tähteä.

Hannele Huhtala