Lukuaika: < 1 minuutti

Kertaus on opintojen äiti

Mikä saikaan minut poistumaan työpaikalta kuun kiireisimmällä viikolla? Kertausharjoitukset, kahdeksan päivää reipasta ulkoilua mukavassa seurassa.

Mikä saikaan minut poistumaan työpaikalta kuun kiireisimmällä viikolla? Kertausharjoitukset, kahdeksan päivää reipasta ulkoilua mukavassa seurassa. Taas kerran tarjoutui mahdollisuus nähdä kattava läpileikkaus suomalaisista miehistä, toimeen oli tultava ihmisten kanssa, joilla saattoi olla varsin toisenlainen arvomaailma. Täällä siviilissä kaveripiirinsä voi valita, mutta intissä se annetaan. Kotiutuessa oli kiinnostavaa katsoa, millaisiin vaatteisiin kaverit itsensä verhosivat. Joukosta löytyi melkoisia yllätyksiäkin, taas.

Mieleen tulivat intin aikaiset kokemukset ja miesten koulu -retoriikka. Ehkäpä aikuistuin silloin enemmän juuri tuon sosiaalisen kanssakäymisen vuoksi kuin ampumaan oppimisen kautta. Armeija saattaa olla myös monille ensimmäinen paikka, jossa joutuu ottamaan vastuun omista tekemisistään. Sosiaalisella taustalla tai varallisuudella ole merkitystä, kaikki ovat samalla lähtöviivalla.

Tarvitseeko lähteä opettelemaan sotaa tavatakseen erilaisia ihmisiä ja oppiakseen sosiaalisia taitoja? Voiko yleensäkään sanoa olevansa rauhan asialla ja kannattaa nykyistä asevelvollisuusjärjestelmää?

Näillä hetkillä Atlantin molemmin puolin hiotaan suunnitelmia Irakin hallinnon kaatamiseksi, jotta tilalle saataisiin suotuisampi, tottelevaisempi hallitus. Kuvittelisin tuollaisten offensiivien olevan hankalia toteuttaa varusmiesten voimin. Pidän mahdottomana ajatusta omasta osallistumisesta tuollaiseen operaatioon, kun taas palkatut sotilaat menevät juuri sinne, minne maksumies käskee. Toivoisin, että analyyttinen, julkinen keskustelu sotilaiden käytöstä globaalissa valtapolitiikassa käynnistyisi myös täällä Suomessa. Meitä ollaan viemässä Naton jäseneksi, ja samaan aikaan järjestöä johtava valtio käy sotaa missä ja milloin haluaa. Pitäisikö harkita, haluammeko tuollaiseen seuraan?

Niin, muuten, opinhan minä senkin, miten Pohjamiina 87 on kehittynyt ja kulkee nyt nimellä Pohjamiina 87 94.

Jari Tamminen