Kemikaaleja, kääk!

Arvostelussa Anja Nysténin kirja Kemikaalikimara lapsiperheille.

Anja Nysténin edellinen kirja, Kemikaalikimara, opasti selkeällä tavalla arjen kemikaalien turvallisessa käytössä. Kemikaalikuorman keventämiseksi annettiin vinkkejä esimerkiksi siivoukseen, elintarvikkeisiin ja kosmetiikkaan liittyvissä teemoissa.

Kemikaalikimara lapsiperheille -oppaassa samoja asioita esitellään erityisesti lapsiperheiden tai sellaisiksi aikovien näkökulmasta. Kirjassa opastetaan, miten välttää turhaa kemikaalialtistusta paitsi raskausaikana myös sitten kun lapsi on vauva, leikki-ikäinen, teini…

Vahdittavaa on uuvuttavan paljon. Miten suhtautua muovisiin astioihin ja leluihin, käyttääkö luonnonkosmetiikkaa vai tavallista ja mitä ajatella ruokien lisäaineista.

Onneksi Nystén ei kiihkoile. Hän esittelee faktat, loppu jää lukijan varaan. Vain muutamissa kohdissa pyritään vaikuttamaan suoremmin. Esimerkiksi lasten ja nuorten hiusten värjäämisestä varoitetaan painokkaasti.

Nystén muistuttaa vanhempien määräysvallasta ja tarjoaa jopa valmiita perusteluja, joilla teinikapinalliselle voi yrittää puhua järkeä päähän.

Anja Nystén: Kemikaalikimara lapsiperheille. Teos 2013. 295 s. Viisi tähteä.

Mario Jääskä

Mainos (teksti jatkuu alla)

Kommentoi Facebookissa

Avatar
  • 3.9.2013

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.